Σύμβουλος Ερντογάν: Δεν μπορεί να μας γονατίσει ούτε ο 66ος στόλος

Κόσμος
Σύμβουλος Ερντογάν: Δεν μπορεί να μας γονατίσει ούτε ο 66ος στόλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια απίστευτη και ταυτόχρονα προκλητική δήλωση προχώρησε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT ο οποίος δήλωσε πως: «όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία».

«Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους», δήλωσε ο Μπουλούτ.

Τουρκική νευρικότητα από την παρουσία του έκτου στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνεται η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και πλέον οι Τούρκοι φέρονται διατεθειμένοι να τα βάλουν και με τις ΗΠΑ σε ακόμη ένα σκηνικό κρίσης.

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Παράλληλα στη Νάπολη έφθασε το «USS IWO JIMA», το οποίο μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού.

Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ξέσπασε το επεισόδιο μεταξύ τουρκικών φρεγατών και του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου πως η αποστολή της ExxonMobil θα ετίθετο υπό την προστασία του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Η απάντηση του Γιλντιρίμ

«Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους  Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκύπριους.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της ‘νοτίου Κύπρου’  πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο. Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και την ‘βόρεια Κύπρο’. Εδώ ποιο είναι το βασικό; Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.

Πηγή: eleytherostypos.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News