Συνεργασία Αγγλίας - Ρωσίας για το θάνατο Ρώσου κατασκόπου

Κόσμος
Συνεργασία Αγγλίας - Ρωσίας για το θάνατο Ρώσου κατασκόπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας συμμετέχει στις έρευνες σχετικά με το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ρώσου, πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο 66χρονος πρώην κατάσκοπος και μια 33χρονη γυναίκα, την οποία γνώριζε, βρέθηκαν αναίσθητοι καθισμένοι σε ένα παγκάκι εμπορικού κέντρου την Κυριακή στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι έχοντας εκτεθεί σε μια άγνωστη ουσία, σύμφωνα με την αστυνομία.

"Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση και το σημαντικότερο είναι να εντοπίσουμε τι προκάλεσε την ασθένειά τους το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αξιωματούχος αυτός.

"Αν κριθεί απαραίτητο θα παραπέμψουμε αυτή την έρευνα στο αντιτρομοκρατικό δίκτυο. Κάνουμε όλα όσα περιμένετε από εμάς, μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες, λαμβάνουμε δείγματα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο, πραγματοποιούμε τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια απάντηση. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι περισσότερο".

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βρετανία αν της ζητηθεί δήλωσε σήμερα η Μόσχα.

"Κανένας δεν μας έχει πλησιάσει με τέτοιο αίτημα. Η Μόσχα είναι πάντα ανοιχτή για συνεργασία", δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς αν οι βρετανικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τη Ρωσία ζητώντας βοήθεια.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης του GRU, της υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006. Μετά την έκθεσή του σε άγνωστη ουσία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όταν ρωτήθηκε ο Πεσκόφ σχετικά με τις εικασίες του βρετανικού Τύπου ότι η Μόσχα δηλητηρίασε τον Σκριπάλ, απάντησε: "Δεν άργησαν".

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό "τραγική κατάσταση", ο ίδιος είπε ότι το Κρεμλίνο δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη.

"Δεν έχουμε πληροφορίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος του περιστατικού, τι έκανε αυτό το πρόσωπο και με τι θα μπορούσε να συνδέεται", απάντησε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Σκριπάλ ήταν επισήμως ρώσος υπήκοος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News