Κραυγή αγωνίας για τους στρατιωτικούς: «Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας»

Κόσμος
Κραυγή αγωνίας για τους στρατιωτικούς: «Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα βρεθούν σήμερα στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης.

Οι γονείς του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία από κοινού συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές στη δίκη στην Τουρκία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Έθνος», το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

«Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις», λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».

Λίγα λεπτά μετά τις επτά το πρωί, οι γονείς των δύο στρατιωτικών πέρασαν τα σύνορα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, ώστε να παραβρεθούν στη δίκη. Θα είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι θα δουν τα παιδιά τους μετά από πέντε ημέρες αγωνίας, σύμφωνα με το newsit.gr.

Εν τω μεταξύ, η αγωνία «χτυπάει» κόκκινο ενόψει της δίκης των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στα χέρια των Τουρκικών αρχών από την Πέμπτη. Σήμερα, στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης θα κριθούν οι προθέσεις της Τουρκίας και ως εκ τούτου ο χρόνος της επιστροφής των δύο Ελλήνων στη χώρα τους.

Το ελληνικό προξενείο όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τόσο οι κατηγορίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, αλλά οι μεθοδεύσεις του κράτους του Ερντογάν και, κυρίως, πόσο θα χρησιμοποιήσει την περίπτωση αυτή ως μοχλό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με τη Δικαιοσύνη της Ελλάδας.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν μάλλον καλά για τους δύο Έλληνες, οι οποίοι μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα ακόμα και μέσα στη βδομάδα. Στην άλλη περίπτωση, όμως, ξεκινά μια περιπέτεια που μπορεί να διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα. Από την πλευρά της, η “Καθημερινή της Κυριακής” σημειώνει σε δημοσίευμά της πως οι προθέσεις της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ότι παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν είχαν επιλυθεί άμεσα σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών.

Η εξέλιξη, πάντως, της υπόθεσης υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε δυνατότητα νομικού συσχετισμού ανάμεσα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016, μετά το πραξικόπημα. Σύμφωνα με το capital.gr, η στάση της Τουρκίας παραπέμπει σε έλλειψη καλής προαίρεσης ή μάλλον σε «λήψη του ζητουμένου». Το πρώτο δεδομένο είναι η απομάκρυνση από τη μέχρι τώρα πρακτική που ήθελε ενδεχόμενες είσοδοι περιπόλων της μίας μεριάς στο έδαφος της άλλης λόγω απώλειας προσανατολισμού να επιλύονται γρήγορα, αθόρυβα και επιτόπια με συνεννόηση σε επίπεδο διοικητών μονάδας - ενώ εν προκειμένω επιλέχθηκε η διαδικασία της σύλληψης και της προσαγωγής σε δίκη.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το δικαστήριο της Αδριανούπολης, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, τους έκρινε προφυλακιστέους, ως ύποπτους φυγής, και έκρινε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τον τρόπο και τα κίνητρα της εισόδου τους στο τουρκικό έδαφος, καθώς και για την πιθανή τέλεση και άλλων αδικημάτων. Το τρίτο δεδομένο είναι αυτό της επικοινωνιακής διαχείρισης, με τη δημοσιοποίηση εικόνων από την προσαγωγή στο δικαστήριο των δύο σιδηροδέσμιων Ελλήνων ένστολων και την επιλεκτική διαρροή τμημάτων της απολογίας τους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα διαμορφώνεται, και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, από μια πολιτική ηγεσία η οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας. Αυτή η πολιτική ηγεσία, και όχι το δικαστήριο της Αδριανούπολης, είναι και που θα κρίνει τη συνέχεια.

Τι υποστήριξαν

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης, και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής, που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία “Ρίμινι”, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, υποστήριξαν στις καταθέσεις τους πως δεν είχαν ως σκοπό την κατασκοπία. «Αυτός που κάνει κατασκοπία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πώς περάσαμε στην τουρκική πλευρά», φέρεται να είπε ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος - εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», συμπλήρωσε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, σύμφωνα πάντα με το Dogan, αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπίας, κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News