Κόσμος

Χιονοθύελλα σάρωσε το Λονδίνο

Το κύμα ψύχους να είναι το ισχυρότερο τα τελευταία 27 χρόνια

Απίστευτες εικόνες έρχονται από το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στο «μάτι» της χιονοθύελλας που πλήττει ολόκληρη τη Βρετανία.

Η χιονοθύελλα χτύπησε την πρωτεύουσα αργά το απόγευμα της Τρίτης με ισχυρούς ανέμους και πυκνή χιονόπτωση, με τους πολίτες να περιγράφουν ότι «ήταν αδύνατο να δεις πέρα από τη μύτη σου».

Τα διάσημα αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας «ντύθηκαν» στα λευκά και οι Λονδρέζοι δεν έχασαν ευκαιρία να «ανεβάσουν» φωτογραφίες, τόσο από αυτά, όσο και από πάρκα που έχουν γεμίσει χιόνι, καθότι αποτελεί μία σπάνια εικόνα.

Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό του τοπίου η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια σήμανε «κόκκινο» συναγερμό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Η προειδοποίηση αυτή «μεταφράζεται» ως σύσταση στους πολίτες να παραμείνουν ασφαλής από την κακοκαιρία και ότι είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος εκτεταμένων ζημιών, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα πάσης φύσεως δρομολόγια στις συγκοινωνίες.

Στα περίχωρα του Λονδίνου η θερμοκρασία έφτασε τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη ο ψυχρός αέρας της καταιγίδας Έμμα θα ρίξει τον υδράργυρο α ακόμα και στους -15 βαθμούς.

Στον «πάγο» ολόκληρη η Γηραιά Αλβιόνα

Ελέω της κακοκαιρίας, στη Σκωτία, ματαιώθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες, ενώ οι άνεμοι στο North Sea «ξήλωσαν» στύλο φωτισμού και τον πέταξαν πάνω σε κινούμενο αυτοκίνητο. Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καρλάιλ και Σκωτίας έκλεισε λόγω της χιονόπτωσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της διαδρομής με λεωφορεία.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν ή σημειώθηκαν καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Δουβλίνου.

Περισσότερα από 1.300 σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα σε όλη τη Βρετανία, ενώ δεν έχουν λείψει και τα τροχαία ατυχήματα που έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, με την τροχαία να συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την οδήγηση, όσο αυτό είναι δυνατό.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια