Κόσμος

Ψύχος χειρότερο από την Αρκτική πλήττει την Ευρώπη - Ζέστη στην Κρήτη

Το κύμα σιβηρικού ψύχους που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη έχει προκαλέσει 41 νεκρούς

Το κύμα σιβηρικού ψύχους που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη έχει προκαλέσει 41 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν άστεγοι, και συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις μεταφορές.

Το κύμα ψύχους προκάλεσε τουλάχιστον 41 θανάτους από την Παρασκευή (23/2): 18 στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τέσσερις στη Γαλλία, τέσσερις στη Σλοβακία, δύο στη Ρουμανία και δύο στην Ιταλία. Στην Εσθονία το ψύχος προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων τον Φεβρουάριο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, το θερμόμετρο έπεσε έως και τους -21 βαθμούς Κελσίου στις ορεινές περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας, στους -20 βαθμούς Κελσίου στο Λίμπεκ, στη βόρεια Γερμανία, στους -19 βαθμούς Κελσίου στη νότια Πολωνία, στους -18 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Λιέγη, στο Βέλγιο και στους -10 βαθμούς Κελσίου στα περίχωρα του Λονδίνου.

Στην Ελβετία, -36 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν στο Γκλάταλπ (1.850 μέτρα υψόμετρο). Στη Γαλλία, η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο κρύα του χειμώνα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με -12 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Μετς. Μποτιλιάρισμα περίπου 16 χλμ. σημειώθηκε σήμερα το πρωί εξαιτίας του χιονιού στη περιοχή Λαντ, στον αυτοκινητόδρομο A63 με κατεύθυνση την Ισπανία.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη, επηρεάζουν κυρίως τους άστεγους. Τρεις άστεγοι πέθαναν στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, και δύο στην Ιταλία, ο ένας από τους οποίους είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει τον υπαίθριο χώρο όπου κοιμόταν στο Μιλάνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Sunday Morning Herald, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Ευρώπη ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Αρκτική!

Όπως δείχνει και το ανάλογο γράφημα ρεκόρ στις θερμοκρασίες ψύχους έπληξε την Ευρώπη. Κι αυτό διότι ένα ιδιαίτερα θερμό κύμα που σάρωσε την Αρκτική έστειλε το ψύχος σε όλη την Ευρώπη. Το φαινόμενο αυτό είναι ενδεικτικό της κλιματικής αλλαγής, παρατηρούν οι ειδικοί.

Στο βόρειο άκρο της Γροιλανδίας, ο μετεωρολογικός χώρος του Cape Morris Jesup κατέγραψε ένα ρεκόρ 61 ωρών που συνδέεται με μια σπάνια υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική.

Υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη

Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε προς την άνοιξη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου πολλές φορές παρατηρούμε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της βόρειας και νότιας χώρας όπως για παράδειγμα σήμερα.

Η θερμοκρασία στα χιονισμένα πεδινά τμήματα του νομού Έβρου ανέβηκε πάνω από τους 0° κελσίου. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία στην Κρήτη στο ίδιο υψόμετρο ξεπερνά τους 21°C και συνεχίζει να ανεβαίνει. Επιπρόσθετα, τη χαμηλότερη θερμοκρασία παρατηρούμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν με -10.8° κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, meteo

Σχόλια