default-image

Κλειστός ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ

Κόσμος
Κλειστός ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ παραμένει κλειστός για δεύτερη ημέρα σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα ισραηλινά φορολογικά μέτρα καθώς και για έναν νόμο περί απαλλοτρίωσης ακινήτων.

Ο ναός έκλεισε χθες Κυριακή γύρω στο μεσημέρι έπειτα από απόφαση των ηγετών της Ελληνορθόδοξης, της Ρωμαιοκαθολικής και της Αρμενικής Εκκλησίας και δεν έγινε σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστός.

Ο Ναός της Αναστάσεως ή Ναός του Παναγίου Τάφου, καθώς βρίσκεται σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο όπου ετάφη ο Χριστός, θεωρείται ο ιερότερος τόπος του χριστιανισμού και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν.

Οι ηγέτες των τριών Εκκλησιών καταγγέλλουν την απόφαση που έλαβε πριν μερικές εβδομάδα η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ να επιβάλει φόρους στις ιδιοκτησίες τους που δεν είναι χώροι λατρείας, ή εκπαίδευσης, αλλά έχουν εμπορικές δραστηριότητες, αποφέροντας κέρδη, όπως για παράδειγμα από ενοίκια.

Διαμαρτύρονται επίσης κατά ενός νομοσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, πλήττει τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις Εκκλησίες, στόχος είναι να περιοριστεί η παρουσία των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ναός της Αναστάσεως βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που το Ισραήλ κατέχει εδώ και 50 χρόνια και η προσάρτηση του οποίου θεωρείται παράνομη από τη διεθνή κοινότητα.

Καταγγέλλοντας «μια νέα επίθεση» εναντίον της πόλης της Ιερουσαλήμ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης που έχει την έδρα της στη Ραμάλα εκτίμησε ότι η ισραηλινή απόφαση «μπορεί να μεταφραστεί σε κατάσχεση των ιδιοκτησιών των Εκκλησιών».

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αρχές της πόλης σκοπεύουν να ζητήσουν αναδρομικά φόρους ύψους 650 εκατομμυρίων σέκελ (152 εκ. ευρώ) για κάποιες ιδιοκτησίες των Εκκλησιών, όπως «ξενοδοχεία, αίθουσες συγκεντρώσεων και εμπορικά καταστήματα».

Εξάλλου ένα άλλο νομοσχέδιο έχει στόχο να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς που ζουν σε σπίτια που έχουν κατασκευαστεί σε οικόπεδα που ανήκαν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα οποία πρόσφατα πωλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων.

Οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες φοβούνται ότι θα τους κάνουν έξωση οι νέοι ιδιοκτήτες.

Οι πρόσφατες πωλήσεις οικοπέδων από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία έχουν εξάλλου προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε αυτά θα ανεγερθούν κατοικίες για τους Εβραίους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση του δημάρχου της Ιερουσαλήμ για τη φορολόγηση των ιδιοκτησιών των εκκλησιών, με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση ένα καθεστώς δεκαετιών.

Χθες πολλοί αμήχανοι τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πόρτα του Ναού, με τους ξεναγούς να προσπαθούν να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News