Αυτό είναι το... θρυλικό φόρεμα όλων των εποχών στα Όσκαρ

Κόσμος
Αυτό είναι το... θρυλικό φόρεμα όλων των εποχών στα Όσκαρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ωραιότερο φόρεμα στα Όσκαρ διά χειρός Givenchy.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Όσκαρ 2018 και εμείς θυμόμαστε vintage ιστορίες...

Και vintage φορέματα.

Στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ έχουν περπατήσει όλες οι μεγάλες χολιγουντιανές (και μη) σταρ. Και καθότι η βραδιά είναι ιδιαίτερη όλες τους διαχρονικά φροντίζουν για μια άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση. Και κάποιες όντως τα καταφέρνουν με τις εμφανίσεις τους να γράφουν ιστορία, να μπαίνουν σε λίστες με τις πιο καλοντυμένες, με τα πιο εμβληματικά φορέματα κτλ.

Όσο και να προσπαθήσουν, όμως, οι σημερινές σταρ δύσκολα θα καταφέρουν να κάνουν εμφανίσεις σαν την εμβληματική εμφάνιση της Όντρεϊ Χέπμπορν στα Όσκαρ του 1954.

Η Όντρεϊ και το λευκό, φλοράλ Givenchy φόρεμα

Όπως το LBD, το περίφημο μικρό μαύρο φόρεμα της Όντρεϊ Χέπμπορν (το οποίο φόρεσε λίγο αργότερα στο  Breakfast at Tiffany's), το συγκεκριμένο λευκό φλοράλ Givenchy φόρεμα που φόρεσε στα Όσκαρ του 1954 η χολιγουντιανή σταρ, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα του 20ου αιώνα (για την ιστορία από τη συγκεκριμένη απονομή η Όντρεϊ Χέπμπορν έφυγε με το Χρυσό Αγαλματίδιο Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Roman Holiday).

Σύμφωνα με μια έρευνα των Debenhams που δημοσίευσε στο παρελθόν η Daily Telegraph το εν λόγω φόρεμα ψηφίστηκε ως το δεύτερο πιο εμβληματικό φόρεμα όλων των εποχών, που φορέθηκε σε κόκκινο χαλί. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Time, πάλι, πρόκειται για το ωραιότερο φόρεμα όλων των εποχών, που φορέθηκε στα Όσκαρ. 

Και όπως φανερώνουν και οι παρακάτω φωτογραφίες όχι άδικα...

Το φόρεμα αποτελεί δημιουργία του Hubert de Givenchy με τον οποίο η Χέπμπορν πρωτογνωρίστηκε λίγους μήνες πριν τα Όσκαρ. Και μάλλον τυχαία. Ήταν ωστόσο μια συνάντηση μοιραία. Η σταρ έγινε μούσα του σχεδιαστή και ακολούθως fashion icon απογειώνοντας και την καριέρα του Givenchy.

Η γνωριμία

Η χολιγουντιανή σταρ ήθελε ένα αυθεντικό γαλλικό φόρεμα για το ρόλο της στο φιλμ Sabrina για τα γυρίσματα του οποίου ετοιμαζόταν εκείνη την εποχή.  Έτσι πήγε στο Παρίσι και επισκέφθηκε τον Balenciaga. Εκείνος, ωστόσο δεν θέλησε να την... ράψει και την έστειλε στον πρώην μαθητή του, Hubert de Givenchy. Το ραντεβού κανονίστηκε και ο Givenchy ακούγοντας Χέπμπορν θεώρησε ότι είχε ραντεβού με την Κάθριν Χέπμπορν. Και ξαφνικά είδε μπροστά του μια... άλλη, την Όντρεϊ Χέπμπορν.

Και αν και η αρχή της γνωριμίας τους ήταν κάπως επεισοδιακή οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά για τα επόμενα χρόνια, ενώ ανέπτυξαν και μια βαθιά φιλία. Ο Hubert de Givenchy έραψε τα ρούχα της Όντρεϊ Χέπμπορν για επτά από τις πιο εμβληματικές ταινίες της, ενώ Givenchy ήταν σχεδόν και όλα τα ρούχα της που φορούσε στην καθημερινότητά της η θρυλική σταρ. 

Η Όντρεϊ Χέπμπορν αποκαλούσε τον Givenchy ως τον καλύτερό της φίλο και εκείνος αναφερόταν στη σταρ ως «η αδελφή μου». Εγινε η μούσα του και μαζί κατέκτησαν το χώρο της μόδας του θεάματος. «Τα ρούχα του ήταν τα μόνα στα οποία ένιωθα ο εαυτός μου. Είναι κάτι παραπάνω από σχεδιαστής, είναι δημιουργός προσωπικοτήτων», είχε πει η Οντρεϊ το 1956.

Ο Givenchy χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα της ηθοποιού, έφτιαξε τολμηρές δημιουργίες, η Χέπμπορν τις παρουσίαζε και έτσι ξεκίνησαν κάποιες από τις σημαντικότερες τάσεις της μόδας παγκοσμίως. Και της εποχής και διαχρονικά, με την ηθοποιό να καταλήγει fashion icon και την καριέρα του σχεδιαστή να απογειώνεται.

Επίσης, οι δυο τους, το 1957, έφτιαξαν το πρώτο άρωμα που υπογραφή σταρ, το L’Interdit (The Forbidden).

Το φόρεμα θρύλος

Το λευκό φλοράλ φόρεμα με τη ζώνη στη μέση ήταν μια από τις πρώτες δημιουργίες του Hubert de Givenchy για την Όντρεϊ Χέπμπορν και έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία. Ουσιαστικά ο σχεδιαστής πήρε το φόρεμα που φορούσε στην ταινία η Χέπμπορντ, του Οίκου Edith Head και το τροποποίησε. Το κόντυνε ελαφρώς, έκλεισε μπροστά το μπούστο ως το λαιμό με το τετράγωνο κόψιμο και άνοιξε την πλάτη προσθέτοντας spaghetti τιράντες. Ηταν το άγγιγμα του Givenchy που απογείωσε αυτό το θρυλικό φόρεμα το αποκαλούμενο από την Όντρεϊ Χέπμπορν ως «το τυχερό φόρεμα».

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν και η μοναδική φορά στην ιστορία των Όσκαρ που κάποια σταρ φόρεσε στην απονομή φόρεμα που είχε βάλει στην ταινία.

Για την ιστορία το φόρεμα μετά την απονομή η Όντρεϊ Χέπμπορν το έδωσε στην μητέρα της η οποία με τη σειρά της το χάρισε σε κάποιον φίλο της από την Αμερική. Εκείνος το έβαλε σε ένα κουτί και από τότε, μέχρι το 2011, έμεινε στα βάθη κάποιας ντουλάπας. Το 2011 πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 84.000 λιρών.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News