Η Άγκυρα έτοιμη να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Κόσμος
Η Άγκυρα έτοιμη να μπλοκάρει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Η Τουρκία δε θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, διεμήνυσε, με δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ.

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο CEO της εταιρείας, τόνισε ότι η ENI πιθανότατα θα αποσύρει το γεωτρύπανο από την περιοχή, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να τερματίσει ολοκληρωτικά τα σχέδια για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού. 

ΕΝΙ: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην ΑΟΖ Κύπρου

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι ξέκοψε κάθε πιθανότητα αποχώρησης του γεωτρύπανου, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων ο κ. Ντεσκάλτσι δήλωσε: «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε».

Ο επικεφαλής της ENI πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: Reuters - iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News