default-image

ΗΠΑ: Αγωγή από 4 Αφροαμερικάνους που καταδικάστηκαν άδικα

Κόσμος
ΗΠΑ: Αγωγή από 4 Αφροαμερικάνους που καταδικάστηκαν άδικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις Αφροαμερικανοί που φυλακίστηκαν άδικα για σχεδόν δύο δεκαετίες κατέθεσαν τη Δευτέρα αγωγή εναντίον της αστυνομίας στο Σικάγο, καταγγέλλοντας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα οδήγησε στην εσφαλμένη καταδίκη τους για μια διπλή δολοφονία.

Οι τέσσερις άνδρες, ο Τσαρλς Τζόνσον, ο Λαρόντ Στάιλς, ο ΛαΣόν Ιζέλ και ο Τρόσον ΜακΚόι, αθωώθηκαν το 2017 για τη ληστεία μετά φόνου των δύο ιδιοκτητών μιας εταιρείας που πούλαγε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν το 1995, όταν ήταν ακόμη έφηβοι.

Μολονότι δεν υπήρχε κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να τους συνέδεε με το έγκλημα, πέρασαν ο καθένας τους σχεδόν είκοσι χρόνια στη φυλακή. Ο ένας εξέτισε όλη την ποινή του, πριν τελικά και οι τέσσερις αθωωθούν.

«Στα 16 μου, φυλακίστηκα για ένα έγκλημα που δεν είχα διαπράξει, κι αυτό ήταν φρικιαστικό», εξήγησε ο Λαρόντ Στάιλς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Στην αγωγή που κατέθεσαν, οι πρώην φυλακισμένοι στρέφονται εναντίον των αστυνομικών και του εισαγγελέα που κατηύθυνε την έρευνα. Κατηγορούν τους ερευνητές ότι απέσπασαν ομολογίες από παιδιά, χωρίς να τους επιτρέψουν να έχουν βοήθεια δικηγόρου, ούτε να συμβουλευτούν ενήλικα μέλη των οικογενειών τους.

Οι τέσσερις άνδρες ζητούν τώρα αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν προσδιόρισαν.

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό που έχασα», είπε ο Τσαρλς Τζόνσον. «Αλλά μπορεί να με βοηθήσει να συνεισφέρω στην κοινότητά μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την αγωγή, η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου δεν επέβλεψε με τον τρόπο που θα όφειλε και δεν τιμώρησε τα στελέχη της που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Οι πράξεις αυτές δεν ήταν παρεκτροπές. Ήταν μια συμπεριφορά που ενθαρρυνόταν και υποστηριζόταν κρυφά από την αστυνομία για χρόνια», κατήγγειλε ένας από τους δικηγόρους του Τσαρλς Τζόνσον.

Ένας νέος εισαγγελέας στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, έχει αρχίσει να μελετά παλιές υποθέσεις για να εντοπίσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα παρατυπιών και ανάρμοστων συμπεριφορών από αστυνομικούς.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News