default-image

Χωρίς νοσοκομεία κινδυνεύει να μείνει η Γάζα

Κόσμος
Χωρίς νοσοκομεία κινδυνεύει να μείνει η Γάζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει να μείνει άμεσα χωρίς νοσοκομεία, καθώς η περιορισμένη ηλεκτροδότηση της περιοχής οδηγεί τις μονάδες υγείας σε κλείσιμο.

Τα αποθέματα καυσίμων των γεννητριών, στις οποίες βασιζόταν το τελευταίο διάστημα η λειτουργία των νοσοκομείων, έχουν εξαντληθεί σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία και σε 16 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ την ίδια ώρα η πολιορκία της περιοχής από την πλευρά του Ισραήλ εντείνεται.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας, στις συνολικά 19 μονάδες υγείας που οι γεννήτριες έχουν σταματήσει να λειτουργούν, οι γιατροί έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα πόστα τους και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους ασθενείς.

Στην ανατολική Γάζα, οι γιατροί του νοσοκομείου al-Durra δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ότι ήδη έχουν αναγκαστεί να κλείσουν ολόκληρα τμήματα και να απομακρύνουν ασθενείς.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου παίδων al-Nasr, όπου έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός παιδιών εξ αιτίας του κλεισίματος άλλων μονάδων που δεν είχαν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, η ζωή των νοσηλευόμενων παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εκατοντάδες ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, καθώς η ανεπάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων έχει κάνει την αιμοκάθαρση (που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους) μια άκρως επικίνδυνη διαδικασία.

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι πολλές χειρουργικές επεμβάσεις ματαιώνονται, λόγω έλλειψης μονάδων αίματος, πολλές από τις οποίες αναγκαστικά απορρίπτονται γιατί είναι αδύνατο να ψυχθούν και να διατηρηθούν, αν δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό επιβάλει περιορισμούς στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Γάζας, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για μόλις οχτώ ώρες την ημέρα.

Η εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων είναι μόνο το τελευταίο πλήγμα που δέχεται το σύστημα υγείας της Γάζας, το οποίο συστηματικά οδηγείται στην κατάρρευση.

Πηγή: info - war.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News