Κόσμος

Καθαριστής συντήρησε έργο του Banksy που βανδαλίστηκε

Χαμός έγινε στη βρετανική πόλη Χαλ το Σαββατοκύριακο που πέρασε: εμφανίστηκε μια τοιχογραφία του Banksy, επικρίθηκε, βανδαλίστηκε.

Χαμός έγινε στη βρετανική πόλη Χαλ το Σαββατοκύριακο που πέρασε: εμφανίστηκε μια τοιχογραφία του Banksy, επικρίθηκε, βανδαλίστηκε και τελικά περισώθηκε από έναν ντόπιο καθαριστή τζαμιών.

Σε μια μόνιμα σηκωμένη γέφυρα (δεν χρησιμοποιείται, πλέον), ένα παιδάκι, φορώντας ένα σουρωτήρι για περικεφαλαία και κρατώντας ένα κατσαρολικό γι' ασπίδα, υψώνει στον αέρα ένα ξύλινο σπαθάκι με ένα μολύβι στην άκρη του.

Δίπλα στη ζωγραφιά, η φράση «DRAW THE RAISED BRIDGE!». Κι ο Banksy επιβεβαίωσε ότι είναι δημιούργημά του αναρτώντας, το περασμένο Σάββατο, μια φωτογραφία του έργου στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τζον Άμποτ απηύθυνε έκκληση να σβηστεί το έργο, λέγοντας στο BBC ότι δεν συγκρίνεται με την «πραγματική τέχνη», η οποία φιλοξενείται στην Ferens Art Gallery του Χαλ.

Ακολούθως, το έργο βανδαλίστηκε δύο φορές: τη μία, με σπρέι στα πόδια του παιδιού. Την άλλη, καλύφθηκε με λευκή μπογιά το σωματάκι του.

Ο θυμός των κατοίκων, μεγάλος. Καταλάγιασε μετά την επέμβαση του ντόπιου καθαριστή τζαμιών Τζέισον Φάντχορπ. «Η κυρά πήγαινε για ύπνο όταν της έδειξα φωτογραφία του βανδαλισμένου Banksy» δήλωσε ο Τζέισον στη Hull Daily Mail. «Ήμουν έξαλλος, όπως και πολλοί άλλοι. Καθαρίζω τζάμια. Στο βανάκι μου ήταν ήδη φορτωμένα τα υλικά.»

Μαζί με συγκατοίκους του, ο Τζέισον προσεκτικά αφαίρεσε το χρώμα από τη βανδαλισμένη φωτογραφία. Και τώρα είναι τοπικός ήρωας. Το δημοτικό συμβούλιο διέταξε πλέον την κάλυψη του έργου με ακρυλικό. Βεβαίως και ειπώθηκαν δικαιολογίες του τύπου ότι «απαιτούσε χρόνο η μέτρηση της τοιχογραφίας για να τοποθετηθεί προστατευτικό διαχωριστικό».

Προφανώς άλλη αντίληψη έχουν οι Αρχές για το τι είναι τέχνη, και άλλη οι κάτοικοι. Και οι δεύτεροι ανασκουμπώνονται και υπεραμύνονται της άποψής τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια