Κόσμος

Το Μάιο το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τις αμβλώσεις

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να φιλελευθεροποιηθεί το νομικό καθεστώς γύρω από τις αμβλώσεις στη συντηρητική καθολική χώρα.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να φιλελευθεροποιηθεί το νομικό καθεστώς γύρω από τις αμβλώσεις στη συντηρητική καθολική χώρα -ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο- στα τέλη του Μαΐου, δίνοντας για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια στους ψηφοφόρους μια ευκαιρία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το ζήτημα.

Οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ' αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίζει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Παρότι δεν θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίζει να καταρτίζει νομοθεσία βάσει των εισηγήσεων μια διακομματικής επιτροπής της ιρλανδικής Βουλής τον περασμένο μήνα. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόταση να επιτρέπεται, χωρίς περιορισμούς, ο τερματισμός της κύησης έως και τις 12 εβδομάδες, μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος», το οποίο θα διοργανωθεί «στα τέλη του Μαΐου», ανέφερε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αφού το θέμα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και ψηφιστεί ένας νόμος, κρίνοντας ότι «αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι εφαρμόσιμο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια