Γερμανία - Γαλλία τίμησαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων

Κόσμος
Γερμανία - Γαλλία τίμησαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λέω στον πρόεδρο Σόιμπλε, ότι δεν μπορώ να ξεχάσω τον ιδιαίτερα σκληρό ρόλο που έπαιξε κατά τον μισητό εκβιασμό του ελληνικού λαού που μαρτύρησε από το 2015».

Τα λόγια είναι του αριστερού βουλευτή Ερίκ Κοκερέλ, του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (Ζαν Λικ Μελανσόν).

Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στο γαλλικό κοινοβούλιο, με την ευκαιρία ψηφίσματος για την ανανέωση της «Συνθήκης των Ηλυσίων» ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

Από το έδρανο όπου καθόταν ο πρώην υπουργός οικονομικών και νυν πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, άφησε να φανεί ένα ελαφρύ χαμόγελο.

Ήταν ημέρα συμβόλων η χθεσινή για τα κοινοβούλια των δύο χωρών, που τίμησαν την επέτειο των 55 χρόνων της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Η γερμανική Bundestag υποδέχθηκε μέσα στο πρωινό τη γαλλική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον πρόεδρο της γαλλικής Βουλής Φρανσουά ντε Ρουζί ( Francois de Rugy), ο οποίος απευθύνθηκε στην ολομέλεια στα γερμανικά. «Οι δυο χώρες μας δεν αποτελούν πλέον ένα ζευγάρι, αλλά μια οικογένεια» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το απόγευμα στο Παρίσι, το γαλλικό κοινοβούλιο υποδέχθηκε αντίστοιχα τη γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από μέρους του απευθύνθηκε στους Γάλλους βουλευτές στα γαλλικά.

«Βλέπουμε τη νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πολιτική. Τα κοινοβούλιά μας παίρνουν τη νέα αυτή ώθηση σήμερα και αποκτούν τον ρυθμό. Πραγματικά κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» δήλωσε μπρος σ' ένα ημικύκλιο με σχεδόν άδεια τα έδρανα στην πτέρυγα της αριστεράς.

Δεν ήταν η μόνη η αντίδραση των «Ανυπότακτων» στο Παρίσι. Στο Βερολίνο επίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετώπισε την άρνηση του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AFD να συμμετέχει στην επέτειο για τα 55 χρόνια της Συνθήκης των Ηλυσίων και του ψηφίσματος για την ανανέωσή της.

Και από τις δύο πλευρές του Ρήνου, είναι σαφές ότι η Ευρώπη των Μακρόν-Μέρκελ δεν έχει μόνο φίλους.

Και τα δύο κοινοβούλια ενέκριναν τελικά το ψήφισμα για τη Συνθήκη, που επιτρέπει την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Η Συνθήκη των Ηλυσίων για τη συμφιλίωση και συνεργασία των δύο χωρών υπογράφηκε μετά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον Στρατηγό Ντε Γκωλ και τον Καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News