default-image

Γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης... προειδοποιούν

Κόσμος
Γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης... προειδοποιούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκες και κορίτσια που έχουν υπάρξει αντικείμενα εκμετάλλευσης ή δουλείας κατά την εργασία τους στο εξωτερικό μπορούν να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο προκειμένου να σώσουν τις γυναίκες στην πατρίδα τους από τη σύγχρονη δουλεία, δήλωσαν σήμερα ακτιβιστές.

Σε χώρες από τη Αιθιοπία μέχρι την Ινδία γυναίκες που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν είναι πολύ πιο πιθανό να λάβουν υπόψη τους προειδοποιήσεις από άλλες γυναίκες που έχουν πάει πριν από αυτές παρά από ακτιβιστές/ακτιβίστριες, κυβερνήσεις ή τα ΜΜΕ, ανέφερε το Freedom Fund, μια παγκόσμια πρωτοβουλία κατά της δουλείας.

«Σε όλη την Αφρική και την Ασία, οι γυναίκες τείνουν να γνωρίζουν τους κινδύνους της μετανάστευσης για δουλειά, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί σε αυτές και είναι υπό πίεση από τις οικογένειές τους», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Νικ Γκρόνο, επικεφαλής του Freedom Fund.

«Μπορεί να μην εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους ή τις δυτικές ΜΚΟ, αλλά θα ακούσουν και εμπιστευθούν γυναίκες από τις δικές τους κοινότητες».

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε καταναγκαστική εργασία πέρυσι, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν το 60% των θυμάτων, σύμφωνα με κοινή εκτίμηση-ορόσημο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation.

Αναρίθμητες γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία μεταναστεύουν σε χώρες του Κόλπου κάθε χρόνο για να εργαστούν ως υπηρέτριες σε πλούσιες οικογένειες και σε χώρες όπως το Νεπάλ και η Ινδία για εργασίες στη γεωργία, στον τομέα των κατασκευών και της ραπτικής.

Ορισμένες καταλήγουν θύματα της σύγχρονης δουλείας -- τα έγγραφά τους κατάσχονται, δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα έναντι μικρής ή καθόλου αμοιβής και υφίστανται φυσική και σεξουαλική κακοποίηση.

Δίνοντας σε γυναίκες που υπήρξαν θύματα εμπορίας ανθρώπων και δουλείας την ευκαιρία να μιλήσουν για την εμπειρία τους στην πατρίδα τους τις βοηθά επίσης να ξαναχτίσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επανενσωματωθούν στις κοινότητές τους, δήλωσε η Τσίτσι Ματεκέρ της εκστρατείας Equality Now.

«Η προοπτική και η βαθιά γνώση των γυναικών που υπήρξαν θύματα εμπορίας ανθρώπων και δουλείας... πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των προσπαθειών να θέσουμε τέρμα στην εμπορία ανθρώπων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας αποτελεσματικών νόμων και πολιτικών για την ισότητα των φύλων», δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος της οργάνωσης κατά της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς.

Το Freedom Fund υποστηρίζει προγράμματα που παρέχουν σε γυναίκες πρώην μετανάστριες μια πλατφόρμα προκειμένου να μιλήσουν, να δημιουργήσουν ομάδες εφήβων κοριτσιών και να υποστηρίξουν γυναίκες προκειμένου να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την καταπολέμηση της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News