default-image

Αυστρία: Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση, ανησυχία στην Ευρώπη

Κόσμος
Αυστρία: Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση, ανησυχία στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν εξαιρέσει κανείς τη χλιαρή έως "σούπα" δήλωση της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, η Ευρώπη προτιμά να υιοθετεί το ρηθέν "κρείττον το σιγάν" για την «ανίερη συμμαχία», όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν και ο νεαρότερος (ετών μόλις 31) ηγέτης της Ευρώπης, ο Αυστριακός καγκελάριος, που ορκίστηκε χθες, έδωσε διαβεβαιώσεις για το σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του, η ανησυχία παραμένει.

Γιατί 6 από τους 13 υπουργούς προέρχονται από το ακροδεξιό κόμμα και ουδείς γνωρίζει ποια πολιτική θα ακολουθήσουν, ειδικά στο εξαιρετικά ευαίσθητο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (βλέπε καβγάς μεταξύ Τουσκ και των υπολοίπων), θέμα του προσφυγικού.

Δεν είναι όμως μόνο η Ευρώπη που ανησυχεί, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Αυστριακών, που διαπιστώνουν ότι μετά την απομάκρυνση από την... κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..! Έτσι, η χθεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έγινε στη σκιά διαδηλώσεων στη Βιένη, με έντονο σημειολογικό περιεχόμενο.

Οι περισσότεροι από 2.000 - κυρίως νέοι (δεν τους λες ακριβώς και λαοθάλασσα) - κατευθύνθηκαν προς τη συνοικία όπου βρίσκονται τα υπουργεία και το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι του Χόφμπουργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία, με την πορεία να καταλήγει στην πλατεία των Ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε την ομιλία στην οποία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News