Κόσμος

Γενέθλια για τον πάπα Φραγκίσκο, με… πίτσα 4 μέτρων

81 ετών έγινε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, σβήνοντας τα κεράκια αλλά όχι σε τούρτα, αλλά πάνω στο φαγητό - σύμβολο της Ιταλίας, την πίτσα.

Βέβαια, δεν επρόκειτο για μία κοινή πίτσα, αλλά για μία ορθογώνια πίτσα 4 μέτρων, που είχε στη μέση της ένα λευκό κερί, με τον πάπα χαριτολογώντας να αναφέρει στα παιδιά που ήταν παρόντα, να φάνε, ώστε να μεγαλώσουν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από αυτούς παιδιά τραγούδησαν το Χρόνια Πολλά στα ιταλικά καθώς ο ποντίφικας εμφανίστηκε στο παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού (την επίσημη δηλαδή παπική κατοικία) με θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για το εβδομαδιαίο μήνυμά του.

Τηρώντας την παράδοση, τα παιδιά κοίταζαν προς το παράθυρο όπου βρισκόταν ο πάπας και κρατούσαν αγαλματίδια του Ιησού βρέφους για να τα ευλογήσει εκείνος. Τα αγαλματίδια τοποθετούνται μετά στη φάτνη που στολίζουν πολλές οικογένειες στην Ιταλία.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει πολλές φορές προειδοποιήσει κατά του υπερβολικού υλισμού την εορταστική περίοδο, είπε: "Αυτά είναι τα αληθινά Χριστούγεννα. Αν αφαιρέσουμε τον Ιησού, τι θα μείνει; Μια άδεια γιορτή".

Ο πρώτος λατινοαμερικανός πάπας γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες και το όνομά του είναι Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Ο πρώην καρδινάλιος της πρωτεύουσας της Αργεντινής έγινε επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, το 2013.

Επιπλέον έκανε έκκληση για την απελευθέρωση έξι ρωμαιοκαθολικών καλογραιών που απήχθησαν από το μοναστήρι τους στην πόλη Ιγκουοριάκι της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα. Ο πάπας ευχήθηκε τόσο οι συγκεκριμένες όσο και όλα τα άλλα θύματα απαγωγών να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, nypost.com

Σχόλια