Κόσμος

Για νέο αρχηγό ψηφίζουν οι Γάλλοι κεντροδεξιοί

Πολιτική έρημο διασχίζει το γαλλικό κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», με τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού σήμερα να κινδυνεύει να είναι μικρή.

Πολιτική έρημο διασχίζει το γαλλικό κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», με τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού σήμερα να κινδυνεύει να είναι μικρή.

Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο Λοράν Βοκιέζ, χάρη στην επιμονή που επέδειξε, αντιμέτωπος με σημαντικές δυσκολίες, πρωτόγνωρες για κεντροδεξιό κόμμα.

Ο ακούραστος κ. Βοκιέζ επέλεξε τον τελευταίο μήνα να «οργώσει» τη γαλλική επαρχία, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 20.000 υπογραφές μελών του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητάς του, καθώς και αυτές 62 βουλευτών, 61 γερουσιαστών και 13 ευρωβουλευτών.

Εχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη πρώην υπουργών του Σαρκοζί, όπως ο Μπρις Ορτεφέ και ο Ερίκ Σιοτί, όλα δείχνουν ότι ο Βοκιέζ θα αναδειχθεί στον επόμενο πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιό του για τη γαλλική προεδρία.

Η εικόνα ενότητας στην Κεντροδεξιά είναι όμως απατηλή, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, όπως η Βαλερί Πεκρές και ο Ξαβιέ Μπερτράν, επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις τους κατά της λαϊκίστικης και υπερσυντηρητικής στροφής του κόμματος υπό τον κ. Βοκιέζ.

Νέα γενιά στελεχών

«Η κομματική ενότητα δεν έχει τίποτα να κάνει με τις απαιτήσεις ορισμένων τενόρων του κόμματος. Αποστολή μας πρέπει να είναι η ανάδειξη νέας γενιάς στελεχών, που εκπροσωπούν νέες ευαισθησίες», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του Βοκιέζ, Ζοφρουά Ντιντιέ.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ μίλησε δημόσια για «κόκκινη γραμμή» του κόμματος σε ό,τι αφορά την ιδεολογική προσέγγιση με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ιδιαίτερα επιφυλακτική παραμένει η κοινοβουλευτική ομάδα της Κεντροδεξιάς στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, γνωστός στους κοινοβουλευτικούς κύκλους ως «κλειδοκράτορας του κάστρου της Δεξιάς», απέφυγε να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Βοκιέζ για την προεδρία του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», επιλέγοντας αντίθετα να διατηρήσει αδιατάρακτες τις σχέσεις του με την εκτελεστική εξουσία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Λαρσέ και Μακρόν βρίσκονται, άλλωστε, σε στενή καθημερινή συνεργασία, σε μια προσπάθεια προώθησης της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα τον Γάλλο πρόεδρο.

Τη δυσφορία του Λαρσέ προκάλεσε άλλωστε το πρόσφατο δηλητηριώδες άρθρο του Βοκιέζ στην εφημερίδα Journal du Dimanche, στο οποίο ο υποψήφιος ηγέτης των «Ρεπουμπλικανών» κατηγορούσε τον πρόεδρο Μακρόν για «αισθήματα μίσους για τη γαλλική επαρχία».

Την άρνησή του να στηρίξει τον Βοκιέζ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Ρεπουμπλικανών» στη Γερουσία Μπρινό Ρεταγιό.

Παρά την προσέγγιση του «στρατοπέδου Βοκιέζ» με τον Ρεταγιό, στενό συνεργάτη του παραιτηθέντος προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, η «φιγιονική» τάση εμφανίζεται αποφασισμένη να παραμείνει ενεργή στη Γερουσία.

Ο Λοράν Βοκιέζ φιλοδοξεί τώρα να προκαλέσει τη βίαιη ανανέωση της αντιπολίτευσης, μέσω προκλητικών δηλώσεων, ικανών να επαναφέρουν τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που ασπάσθηκαν τη ρητορική της Μαρίν Λεπέν. Οι πρωτοβουλίες αυτές του Βοκιέζ, όμως, απειλούν να του στοιχίσουν τη στήριξη των προβεβλημένων στελεχών των «Ρεπουμπλικανών».

Την ίδια στιγμή, στην υποψηφιότητα του μετριοπαθούς υποψηφίου Μαέλ ντε Καλάν στηρίζουν τις ύστατες ελπίδες τους τα προσκείμενα στον Αλέν Ζιπέ στελέχη του κόμματος.

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Καλάν με στόχο να αρθεί κάθε υπόνοια για ιδεολογικό συσχετισμό της Κεντροδεξιάς με το Εθνικό Μέτωπο, αν και φάνηκαν να συγκινούν τους οπαδούς του Αλέν Ζιπέ, δεν δείχνουν ικανές να κάνουν την πλάστιγγα να γείρει προς την κατεύθυνση της μετριοπάθειας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια