Κόσμος

Πωλείται γερμανικό χωριό για… 125.000 ευρώ

Ένα ολόκληρο χωριό του Βρανδεμβούργου, το χωριό Αλβίν… πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 125.000 ευρώ, μαζί με τα δεκάδες τα δεκάδες σπίτια του, τα γκαράζ και τις αποθήκες του.

Μόνο περίπου 20 συνταξιούχοι εξακολουθούν να μένουν στο μικρό αυτό χωριό, 120 χιλιόμετρα νότια του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Νεολαία Χίτλερ εκπαιδεύτηκε κοντά στο Αλβίν και εκεί κοντά φυλακίστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου. Στη συνέχεια, χτίστηκε το Σιδηρούν Παραπέτασμα και έγινε μέρος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας.

Μέχρι την επανένωση της Γερμανίας το 1990, το σύνολο των ακινήτων στο Αλβίν, που κάποτε αριθμούσε 50 κατοίκους, ανήκε στο κοντινό εργοστάσιο μπρικέτας, το παλαιότερο στην Ευρώπη.

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής είχαν εργαστεί εκεί από τη δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Αντρέας Κλάους, ο δήμαρχος της περιοχής. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1991 και πολλοί έφυγαν. «Οι άνθρωποι δεν είχαν άλλες προοπτικές εδώ» πρόσθεσε ο Κλάους.

Πουλήθηκε για ένα γερμανικό μάρκο

Το 2000, ο οικισμός πουλήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές για ένα «συμβολικό γερμανικό μάρκο», το εθνικό νόμισμα πριν από το ευρώ.

Τα δύο αδέρφια, που είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν την πτώση του χωριού. Ο Ουρμπάνεκ, που μετακόμισε εκεί μετά το διαζύγιό του το 2010, δήλωσε πως του αρέσει το Αλβίν γιατί είναι ήσυχο. Αλλά τώρα, η οροφή του σπιτιού του πρέπει να αντικατασταθεί και ο ηλεκτρολόγος δεν έρχεται πια. Εκτός από μία οικογένεια, όλοι οι κάτοικοι του Αλβίν είναι ηλικιωμένοι. «Είμαι συνταξιούχος, όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι ηλικιωμένοι» σημείωσε ο Ουρμπάνεκ, δείχνοντας το δρόμο.

Ο δήμαρχος Κλάους, που έμαθε για την πώληση στο περιοδικό Bild, δήλωσε πως η πόλη του δεν θα προσπαθήσει να το αγοράσει. Και ο Ουρμπάνεκ είπε πως είναι απίθανο όσοι ζουν εκεί να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 125.000 ευρώ για να το κάνουν.

Το αντίθετο ακριβώς πιστεύει ο οίκος δημοπρασιών. Ο Ματίας Κνέικ του οίκου Karhausen δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται» και τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που πωλούν «ένα ολόκληρο χωριό».

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια