default-image

«Βόμβα» Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

Κόσμος
«Βόμβα» Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Τετάρτη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του στο αξίωμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ηγετών των αραβικών χωρών που φοβούνται μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή.

Με αυτήν την εξ ορισμού ιστορική απόφαση, που θα αποτελέσει σταθμό της θητείας του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Ταυτόχρονα όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε, στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο φόντο τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Επέμεινε όμως ότι πρόθεσή του είναι να αναγνωρίσει απλώς "μια πραγματικότητα".

Παράλληλα, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι τα συγκεκριμένα όρια της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ αποτελούν αντικείμενο των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Έχω την πρόθεση να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας».

Υπερασπιζόμενος μια απόφαση που θα έπρεπε «να έχει ληφθεί από καιρό», ο Τραμπ επέκρινε επίσης με δριμύτητα τους προκατόχους του που «δεν έκαναν αυτό που είχαν πει», ίσως επειδή τους έλειπε το "θάρρος", όπως σχολίασε.

Η αναγνώριση της Ιερουαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους που διεκδικούν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Ο Τραμπ σκοπεύει επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως προβλέπει ένας αμερικανικός νόμος του 1995, ωστόσο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Ανακοίνωση Παλαιστίνης

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ "καταστρέφουν" τη λύση των δύο Κρατών, επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην πόλη αυτή.

Τι τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι ανακοινώνει η Γαλλία

Το Συμβούλιο των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif) κάλεσε με ανακοίνωσή του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Crif χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να μεταφέρει προσεχώς την πρεσβεία των ΗΠΑ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης. Το Εβραϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να ακολουθήσει «την ίδια θαρραλέα πορεία» ώστε «να επανεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για να καταλήξουμε μέσω της διαπραγμάτευσης σε μια βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News