Κόσμος

Ο Φλιν δείχνει τον Τραμπ: Αυτός μου είπε να μιλήσω με τους Ρώσους

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι "θα συνεργαστεί πλήρως" με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ "του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους".

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τραμπ για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα "υψηλόβαθμο στέλεχος" που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε σήμερα ο Φλιν είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν "προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών". Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.

Νωρίτερα, ο Φλιν, πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Ο Φλιν θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

"Μάλιστα, κύριε" απάντησε ο Φλιν στον ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσινγκτον όπου οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα αφού ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για "ψευδείς, φανταστικές και εσφαλμένες" δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ κατέγραψε πτώση μετά την ομολογία ενοχής από του Φλιν. Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%.

Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών σχετικά με την ομολογία του Μάικλ Φλιν. Η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.

Σημειώνεται οι σημερινές αποκαλύψεις του ειδικού ανακριτή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ για το θέμα των σχέσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενέργειες και κινήσεις του. Ο Μιούλερ έχει ήδη καταφέρει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ και του βοηθού του, καθώς και μια ομολογία ψευδών δηλώσεων από τον ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται με τον ανακριτή στην υπόθεση.

Ο Φλιν είναι πάντως το πρώτο πρώην στέλεχος της διοίκησης Τραμπ που κατηγορείται για συνωμοσία ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς επίσης και για οικονομικά εγκλήματα και παρεμπόδιση δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί επίσης ένα ακόμη σημάδι ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια