Κόσμος

Φέτος ο πιο κρύος Δεκέμβρης της επταετίας στην Ευρώπη -photo

Ένας από τους πιο θερμούς χειμώνες προβλέπεται ο φετινός, ωστόσο ο Δεκέμβρης θα κάνει τη μεγάλη διαφορά, αφού θα είναι ο πιο ψυχρός Δεκέμβρης από το 2010.

Ιδιαίτερα κρύο θα είναι το πρώτο 15ήμερο, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει σε κανονικές θερμοκρασίες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΤΕ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ;

Το ψυχρό κύμα αναμένεται λόγω των υψηλών πιέσεων από Ισλανδία και ΝΔ Ρωσία που θα μεταφέρουν τους αρκτικούς ανέμους νότια.

Αν και η Ευρώπη φαίνεται πλήρως εφοδιασμένη με ηλεκτρική ενέργεια και αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία είναι υψηλότερα από τον συνήθη μέσο όρο για την εποχή, αυτά τα «μαξιλαράκια» ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να δοκιμαστούν αν παραταθεί το δριμύ ψύχος. Οι προβλέψεις λένε πως η Κίνα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις φυσικού αερίου φέτος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανταγωνισμό στην προμήθεια LNG με την Ευρώπη, τη στιγμή που ήδη τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές του τελευταίου έτους.

Στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να υποχωρήσουν σημαντικά το Σαββατοκύριακο, πολύ πάνω από τους 3,4 βαθμούς Κελσίου που πέφτουν κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια.

Κάτω του μηδέν προβλέπεται η θερμοκρασία στην Τσεχία.

Το δριμύτερο ψύχος θα το έχει η Νορβηγία, τις πρώτες 15 μέρες του Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικά ήπιος χειμώνας αναμένεται να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, ενώ τα υψηλά αποθέματα φ/α μπορεί να μην οδηγήσουν στις μεγάλες ελλείψεις που είδαμε πέρυσι. Η τιμή σποτ του LNG στη ΒΑ Ασία αυξήθηκε κατά 20 σεντς την περασμένη εβδομάδα στα 9,90 δολ ανά ένα εκατ. θερμικές μονάδες, σε υψηλά τριετίας σχεδόν, σύμφωνα με τη World Gas Intelligence.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια