Κόσμος

Μπαλί: Πάνω από 440 πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω του ηφαιστείου

Η εθνική υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας προειδοποίησε την Δευτέρα τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από ποτάμια που βρίσκονται στην πλαγιά του ηφαιστείου στο όρος Αγκούνγκ στο Μπαλί, καθώς μπορεί να κινδυνέψουν.

«Καθώς μπαίνουμε σε εποχή βροχών, να προσέχετε για πλημμύρες που μπορεί να προκληθούν λόγω της ροής της λάβας. Να αποφεύγετε τις δραστηριότητες σε περιοχές κοντά στα ποτάμια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Το βασικό αεροδρόμιου του νησιού έχει ήδη κλείσει και καθώς οι άδειες παραμονής πολλών ξένων τουριστών αναμένεται να λήξουν, η υπηρεσία μετανάστευσης θα τους δώσει επιπλέον άδειες παραμονής για μία εβδομάδα, δήλωσε ο Άριε Ασανουροχίμ, εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Νγκούραχ Ράι (Ντενπάσαρ) στο Μπαλί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ AGUNG ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

Στο μεταξύ, συνολικά 89.000 επιβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Μπαλί, λόγω της αναστολής λειτουργίας του αερολιμένα. Συνολικά 445 πτήσεις έχουν ακυρωθεί καθώς η ηφαιστειακή τέφρα έχει καλύψει τον αεροδιάδρομο πάνω από το νησί, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής αερομεταφορών στο υπουργείο Μεταφορών Μαρία Κρίστι Ένταχ Μούρνι.

«Η εκτίμηση είναι ότι κάθε πτήση μεταφέρει περίπου 200 επιβάτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, κάθε μήνα περίπου 200.000 ξένοι παραθεριστές επισκέπτονται το Μπαλί.

Καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω, ενώ 100.000 καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, γύρω από το ηφαίστειο.

Νωρίτερα οι αρχές αύξησαν στη μέγιστη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού, ενώ τόνισε πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη πρέπει να μετακινηθούν, καθώς εκδόθηκε προειδοποίηση περί άμεσα επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί περίπου οι 40.000 κάτοικοι που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

«Ζητάμε στ' αλήθεια από τον κόσμο στην περιοχή του κινδύνου να απομακρυνθεί αμέσως, υπάρχει η πιθανότητα μιας πολύ πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης», τόνισε ο Σουτόπο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν απομακρυνθεί ήδη περίπου οι 40.000 από τους 90.000 ως 100.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου.

«Δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι που εκτρέφουν ζώα και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τα ζώα τους. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως είναι ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να φύγει, αλλά δεν μπορούν να τον εξαναγκάσουν.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια