Κόσμος

Αίγυπτος: Επτά τζιχαντιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Αίγυπτος: Επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό η ποινή του θανάτου για επτά καταδικασμένους για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και για αποκεφαλισμούς

Αιγυπτιακό δικαστήριο διατήρησε τις θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε επτά πρόσωπα για τη συμμετοχή τους στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή για τη ανάμιξή τους στον αποκεφαλισμό στη Λιβύη 21 χριστιανών, οι 20 από τους οποίους ήταν Αιγύπτιοι, ανακοίνωσε σήμερα δικαστικός αξιωματούχος.

Τον Φεβρουάριο, το ΙΚ είχε δημοσιοποιήσει ένα βίντεο με τις εκτελέσεις οι οποίες έγιναν σε μια παραλία της Λιβύης. Η Αίγυπτος αντέδρασε βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών στη γειτονική χώρα.

Η απόφαση, την οποία έλαβε χθες Σάββατο το δικαστήριο, ανακοινώθηκε την επομένη της επίθεσης εναντίον ενός τζαμιού στο αιγυπτιακό Σινά που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που ήταν η πιο αιματηρή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όμως το ΙΚ είναι ο κύριος ύποπτος.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης 10 πρόσωπα σε ισόβια κάθειρξη και τρία άλλα σε κάθειρξη 15 ετών, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί.

Τον Σεπτέμβριο το δικαστήριο είχε ήδη ανακοινώσει την καταδίκη σε θάνατο αυτών των επτά προσώπων, από τα οποία τρία δικάζονται ερήμην. Η απόφαση να διατηρηθούν αυτές οι ποινές ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με τον μουφτή της Αιγύπτου, η άποψη του οποίου, καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο όταν επιβάλλεται η ποινή του θανάτου.

Όλοι οι καταδικασθέντες κατηγορούνται ότι ανήκαν σε έναν πυρήνα του ΙΚ στην επαρχία Μάρσα Ματρούχ (βορειοδυτική Αίγυπτος) και ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις αφού είχαν εκπαιδευθεί σε τζιχαντιστικά στρατόπεδα στη Λιβύη και τη Συρία.

Αδιευκρίνιστος αριθμός μεταξύ αυτών κατηγορούνται επίσης για ανάμιξη στους αποκεφαλισμούς.

Σχόλια