default-image

Διαπραγματεύσεις υπό το φόβο χρεοκοπίας στη Βενεζουέλα

Κόσμος
Διαπραγματεύσεις υπό το φόβο χρεοκοπίας στη Βενεζουέλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσουν για τρίτη φορά φέτος να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι προηγούμενες απόπειρες κατέληξαν χωρίς την επίτευξη προόδου και με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, ενώ η επιδεινούμενη οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει σε αύξηση του υποσιτισμού και της διάδοσης ασθενειών.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι, αν και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στο παρελθόν για να αποφύγει να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Τον Σεπτέμβριο η αντιπολίτευση αποχώρησε από τις συνομιλίες καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τους όρους που της είχε θέσει, μεταξύ αυτών η απελευθέρωση των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που κρατούνται και η δημιουργία μηχανισμών ώστε να επιτραπεί να εισέλθει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο βουλευτής Λουίς Φλορίδο, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στη διαδικασία διαλόγου, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη σύσταση νέου εκλογικού συμβουλίου και θα πιέσει για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες επεσήμανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «ο διάλογος συνεχίζεται στις 15 Νοεμβρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία».

Τον Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές είχαν «διερευνητικές συναντήσεις» με τη στήριξη του προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News