Κόσμος

Β. Κορέα: Μυστήριο με δυστύχημα σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Υπόγεια σήραγγα κατέρρευσε, καταπλακώνοντας εκατό εργάτες και εκατό ακόμα διασώστες, οι οποίοι επιχειρούσαν για τον απεγκλωβισμό τους, στην βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση TV Ashai.

Οι πληροφορίες αναφέρουν για πολύνεκρο δυστύχημα σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πότε συνέβη, δεδομένου του απόλυτου ελέγχου πληροφοριών που ασκεί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη χώρα του, ούτε και τι το προκάλεσε.

Επίσης, οι πληροφορίες της ιαπωνικής τηλεόρασης δεν είναι ακριβείς ούτε για τον αριθμό των νεκρών, καθώς όπως αναφέρεται «περίπου 100» άτομα βρίσκονταν στο υπόγειο τούνελ την ώρα που κατέρρευσε, ενώ «περίπου 100» είναι και οι διασώστες που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τους σώσουν, όταν μια δεύτερη κατάρρευση συνέβη στο ίδιο σημείο.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Πουνγκι-ρι, όπου είναι γνωστό πως γίνονται οι πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος. Εκεί είχε διεξαχθεί η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας πρέπει πλέον να είναι ασταθές, μετά από έξι πυρηνικές δοκιμές και ειδικά μετά την τελευταία, του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Νέα δοκιμή θα μπορούσε να πυροδοτήσει κατάρρευση

Όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μόλις χθες Δευτέρα, ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας είχε προειδοποιήσει πως πιθανή νέα πυρηνική δοκιμή θα μπορούσε να πυροδοτήσει κατάρρευση των ορεινών όγκων της Βόρειας Κορέας, ακόμα και διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για διαρροή ραδιενέργειας από το συγκεκριμένο δυστύχημα.

Σχόλια