default-image

Μυστικό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία για τον γαμπρό του Τραμπ

Κόσμος
Μυστικό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία για τον γαμπρό του Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους του Λευκού Οίκου επισκέφτηκαν την Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος της επίσκεψης βρέθηκαν οι προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.

Στην επίσκεψη αυτή τον Κούσνερ συνόδευαν η αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ντίνα Πάουελ, αλλά και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ειδικός εκπρόσωπος σε θέματα διεθνών διαπραγματεύσεων.

Ο Κούσνερ ταξίδεψε με πτήση της πολιτικής αεροπορίας, ενώ αναχώρησε την προηγούμενη Τετάρτη και επέστρεψε στις ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου. Την επίσκεψη αυτή δημοσιοποίησε πρώτη η ηλεκτρονική σελίδα "Politico," καθώς παρέμενε μυστική. Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν γνωστοποίησε με ποιους αξιωματούχος συναντήθηκε ο Κούσνερ, αλλά και οι άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά την επίσκεψή του, στην Σαουδική Αραβία.

Σε διπλωματικό πλαίσιο, η επίσκεψη αυτή εντάχθηκε στην γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ για την συνέχιση των συνομιλιών με περιφερειακούς συμμάχους, αναφορικά με τις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Κούσνερ διατηρεί τακτικές επαφές με αξιωματούχους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, αλλά και την Σαουδική Αραβία. "Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες σε περιφερειακό επίπεδο θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση. Καμία συμφωνία δεν θα επιβληθεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για μία συμφωνία που βελτιώνει την κατάσταση για τις δύο πλευρές," τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη του Κούσνερ στην Σαουδική Αραβία, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο. Ο ίδιος, συμμετείχε στην προεδρική αντιπροσωπεία υπό τον Τραμπ που επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία τον Μάιο, ενώ επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία και τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον Μάιο συμφωνία πώλησης όπλων 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, για την επίτευξη της οποίας, διαμεσολάβησε αρχικά ο Κούσνερ.

Τον Αύγουστο, τόσο η Πάουελ, όσο και ο Γκρίνμπλατ συνόδευσαν τον Κούσνερ στην επίσκεψή του στην Μέση Ανατολή, με αντικείμενο διπλωματικού ενδιαφέροντος ζητήματα που σχετίζονται με την μακροχρόνια διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, ο ειδικός εισαγγελέας του Μέριλαντ διερευνά μία από τις οικογενειακές επιχειρήσεις του Κούσνερ που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεσιτικών συναλλαγών, μετά τις αναφορές των ΜΜΕ για την χρησιμοποίηση επιθετικών μεθόδων συλλογής χρεών, αλλά και προβληματικές συνθήκες σε αρκετές από τις εγκαταστάσεις της.

Οι επιχειρήσεις (Kushner Companies) δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τον Γενικό Εισαγγελέα Μπράιαν Φρος στο Μέριλαντ. "Συνεργαζόμαστε με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στο Μέριλαντ, προκειμένου να παρέχουμε πληροφορίες μετά από αίτημά του. Τηρούμε την πολιτειακή νομοθεσία, αλλά και τους τοπικούς νόμους," δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της εταιρίας,

Ένας δικηγόρος από την Βαλτιμόρη συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις του Κούσνερ για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με πηγή που είχε γνώση του θέματος για τις έρευνες του γενικού εισαγγελέα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γραφείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Η διεξαγωγή της έρευνας δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει απαγγελία κατηγοριών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News