default-image

Η Γαλλία ξεμένει από βούτυρο και... κρουασάν

Κόσμος
Η Γαλλία ξεμένει από βούτυρο και... κρουασάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο βούτυρο... βουτυράκι θα πουν οι Γάλλοι καταναλωτές. Tα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ξεμείνει από το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν που είναι άκρως απαραίτητο για την παρασκευή κρουασάν και άλλων αρτοσκευασμάτων. Κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το κρουασάν κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για βούτυρο, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ότι αφορά τα κρουασάν με τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιέζονται καθυστερώντας τις παραδόσεις των παραγγελιών τους. Οι αρτοποιοί βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν να αυξάνεται καθώς το βούτυρο αποτελεί το βασικό συστατικό του γαλλικού εδέσματος. Πολλοί ιδιοκτήτες αρτοποιείων στο Παρίσι ισχυρίζονται ότι, πλέον, η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από έξι ευρώ το κιλό.

Με τις γιορτές να πλησιάζουν οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων για την παρασκευή των οποίων είναι αναγκαίο το βούτυρο.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διαμαρτύρονται ότι έχουν μικρό κέρδος από την παραγωγή βουτύρου με την κυβέρνηση των Παρισίων να βρίσκεται στη… μέση και να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» για να λήξει αυτή η κρίση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα άλλαζε τις πρακτικές που ισχύουν στην τροφική αλυσίδα, προς όφελος των αγροτών και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων. Το θέμα έφθασε μέχρι την γαλλική Εθνοσυνέλευση με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας, Στεφάν Τραβέρ να επισημαίνει πως έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Τον περασμένο Ιούνιο, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στη Γαλλία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση της τιμής στο βούτυρο τον τελευταίο χρόνο, η οποία, όπως είπαν, τους προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις και απειλεί τη βιομηχανία με σοβαρές ελλείψεις. Από το Μάιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, οι τιμές για το βούτυρο εκτινάχθηκαν κατά 92%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των παρασκευαστών μπισκότων και γλυκών της Γαλλίας, Φαμπιέν Καστανιέρ.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News