default-image

Τα ακροδεξιά φαντάσματα "στοιχειώνουν" και πάλι την Ευρώπη

Κόσμος
Τα ακροδεξιά φαντάσματα "στοιχειώνουν" και πάλι την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τόσο κλισέ πλέον έκφραση «το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται», που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει την άνοδο ακροδεξιών και ξενοφοβικών πολιτικών παρατάξεων, πρέπει σιγά σιγά να μπει στο χρονοντούλαπο της γλωσσικής μας ιστορίας.

Κι αυτό γιατί το εν λόγω «αυγό» όχι μόνο έχει εκκολαφθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχει γίνει… κοτζάμ ερπετό, έτοιμο να κατασπαράξει τις σάρκες της Ευρώπης και των -όποιων- αξιών αυτή πρεσβεύει.

Πιο πρόσφατα "συμπτώματα" της ακροδεξιάς "γρίπης" που έχει μολύνει την Ευρώπη εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Τσεχία κι Αυστρία: το γερμανικό AfD και το αυστριακό FPO ήρθαν τρίτα στις εθνικές εκλογές, ενώ στην Τσεχία πριν λίγα 24ωρα είχαμε την επικράτηση του ευρωσκεπτικιστή, λαϊκιστή, γνωστού και ως "Τραμπ της Τσεχίας", Αντρέι Μπάμπις, με δεύτερο κόμμα σε εκλογική δύναμη το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Και μπορεί στην Γερμανία το ενδεχόμενο συμμετοχής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση να έχει αποκλειστεί, τα πράγματα ωστόσο είναι αρκετά διαφορετικά για την Αυστρία, όπου μια τέτοια προοπτική παραμένει, δυστυχώς, ζωντανή, ανοίγοντας την πόρτα της εξουσίας στο φάντασμα της ακροδεξιάς.

Οι εξελίξεις αυτές, που σαφώς σηματοδοτούν μια πολύ συντηρητική στροφή στην κεντρική Ευρώπη, έρχονται στον αντίποδα αυτού που πολλοί ονόμασαν την προηγούμενη περίοδο "μικρή ευρωπαϊκή άνοιξη". Τουτέστιν, την επικράτηση Μακρόν στις γαλλικές κάλπες και την αποσόβηση του κινδύνου Λεπέν, αλλά και τη νίκη Ρούτε στην Ολλανδία δια της ήττας του Χερτ Βίλντερς.

Ο... αυστριακός "ασθενής"

Δυστυχώς, και η Αυστρία... νοσεί καθώς το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής επιβεβαιώνει την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPO) του Χανς Κρίστιαν Στράχε αύξησε τη δύναμη του από το 20,5% στο 26%.

Και παρόλο που πολλοί θεωρούν πως το FPO έχει "λειάνει" κάπως τις πολιτικές του θέσεις προς το πιο δεξιό, στο βάθος, δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Οι συστηματικές αναφορές στον κίνδυνο «μαζικής εισβολής» και «εμφυλίου πολέμου» δείχνουν «ξεκάθαρα ότι παραμένουν ακραίοι», προειδοποιεί η Νίνα Χόρατσεκ, ενώ σύμφωνα με τον Τόμας Χόφερ, η υιοθέτηση μετριοπαθούς τόνου αποτελεί απλώς κίνηση τακτικής.

Ο υποψήφιος έχει καταστήσει, επίσης, σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για φιγούρα, αλλά υπολογίζει να ζητήσει για το κόμμα του υπουργεία-κλειδιά, όπως το Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

"Κι η Αυστρία μπορεί να μην έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική σκηνή, αλλά ως μια κεντρική ευρωπαϊκή δύναμη, που γεφυρώνει την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, η πολιτική της μπορεί να επηρεάσει τους γείτονές της", αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Το γερμανικό AfD

Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, η ακροδεξιά, αντι-μεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) κέρδισε ποσοστό 13.5% για να εισέλθει στη γερμανική Bundestag.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεκίνησε την πορεία της πριν από τρία χρόνια ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας ενάντια στο ευρώ. Το κόμμα προσελκύει ψηφοφόρους που τάσσονται κατά του «κατεστημένου» και της Ευρώπης. Ένα από τα πολιτικά συνθήματα του AfD είναι ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», ενώ τα μέλη του ζητούν την απαγόρευση της κατασκευής τζαμιών στη χώρα.

Κι όλα αυτά συνέβησαν λίγους μήνες μετά την -προσωρινή όπως αποδείχτηκε- αισιοδοξία για την προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης που προκλήθηκε μετά τη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο και κυρίως την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία τον Μάιο -με την παράλληλη πολιτική ήττα των αντίστοιχων ακροδεξιών σχηματισμών, του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) του Χέρτ Βίλντερς και του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Ο υπόλοιπος χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Η αλήθεια είναι πως από την Βρετανία μέχρι την Πολωνία κι από την γειτονική μας Ιταλία μέχρι την Νορβηγία, όλη η Ευρώπη «αναστενάζει» για την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς:

Ελλάδα: 7% για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση ΧΑ στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

Κύπρος: 3,7% το ακροδεξιό μόρφωμα του ΕΛΑΜ στις εκλογές του Μάη 2016

Πορτογαλία: 0,5% για το ακροδεξιό κόμμα τον Φεβρουάριο του 2013

Ιταλία: 4,1% στις τελευταίες εκλογές του Φλεβάρη του 2013 για τη Λίγκα του Βορρά (που συμμετείχε στο δεξιό συνασπισμό με τον Μπερλουσκόνι)

Ουγγαρία: 20,2% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Απριλίου 2014

Βέλγιο: 3,7% το ακροδεξιό κόμμα της χώρας στις εκλογές του Μάη 2014

Πολωνία: 8,9% για το ακροδεξιό κόμμα της χώρας στις εκλογές του Οκτώβρη του 2015

Δανία: 21,1% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Ιούνη του 2015

Σουηδία: 12,9% συγκέντρωσαν οι ακροδεξιοί στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2014

Φινλανδία: 17,8% το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος από τις εκλογές του Απρίλη του 2015

Αγγλία: 1,8% για το UKIP στις τελευταίες εκλογές του 2017

Σλοβακία: 8,6% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Μάρτη του 2016

Ελβετία: 29,4% στις εκλογές του 2016 και πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Swiss People's Party της χώρας

Στη σκιά των ιταλικών δημοψηφισμάτων

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στην έκβαση που θα έχει η πολιτική κρίση στην Ισπανία, μετά τις εξελίξεις από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, δύο από τις πιο πλούσιες περιφέρειες διεξήγαγαν την Κυριακή τα δικά τους δημοψηφίσματα.

Αυτά τα δημοψηφίσματα, ωστόσο, δεν αφορούν σε «διαζύγιο» των περιοχών αυτών από την Ιταλία. Αντιθέτως οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ζήτησαν από τους πολίτες να ψηφίσουν για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη.

Με πρωτοβουλία των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, η ψηφοφορία αποσκοπούσε στην εξασφάλιση περαιτέρω εξουσιών σχετικά με τις δαπάνες, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News