Κόσμος

Αυτή είναι η δημοσιογράφος των NYT που αποκάλυψε το σκάνδαλο

Η δημοσιογράφος των New York Times που αποκάλυψε πρώτη ο σκάνδαλο Γουάινσταϊν, Τζόντι Κάντορ, μίλησε το σάιτ Slate και εξήγησε γιατί αποφάσισαν τώρα να τον ξεσκεπάσουν.

Η δημοσιογράφος των New York Times που αποκάλυψε πρώτη ο σκάνδαλο Γουάινσταϊν, Τζόντι Κάντορ, μίλησε το σάιτ Slate και εξήγησε γιατί αποφάσισαν τώρα να τον ξεσκεπάσουν.

«Η εφημερίδα έχει αποφασίσει να καταγγείλει υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης φέτος. Αλλοι συνάδελφοί μου, για παράδειγμα, έκαναν σχετικό ρεπορτάζ για τις γυναίκες στην Σίλικον Βάλεϊ. Επομένως, χονδρικά, είπαμε ότι ως δημοσιογράφοι ερευνητικού ρεπορτάζ θα μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το θέμα, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο αρχισυντάκτης μας ήρθε και μας βρήκε και μας ρώτησε ποιές είναι οι πιο σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες δεν έχει ποτέ μιλήσει κανείς, κατά τη γνώμη μας. Εγώ έκανα κάποια έρευνα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την υπόθεση Γουάινσταϊν. Ηταν προφανές ότι πολλοί άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να μιλήσουν τα περασμένα χρόνια. Ηταν ένα θέμα με απίστευτες φήμες. Αποτελούσε κοινό μυστικό, αλλά δεν υπήρχαν ίχνη.

Ηταν όντως κοινό μυστικό. Θα σας πω κάτι που θα σας φανεί περίεργο. Στην βιομηχανία του κινηματογράφου δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα Οσκαρ, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε, λοιπόν, την τελετή απονομής 2013, όπου ο κωμικός Σεθ Μακφάρλαν λέει ανακοινώνοντας τον παραγωγό:

"Συγχαρητήρια κυρίες μου, δεν έχετε πλέον ανάγκη να υποκρίνεστε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι γοητευτικός". Ακουσα το στιγμιότυπο και πολλοί άνθρωποι γέλασαν, μόλις το άκουσαν, στην αίθουσα. Κατά κάποιο τρόπο όλο το Χόλιγουντ γελούσε με αυτό που ήταν κοινά γνωστό. Παρότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν καταγγελίες εναντίον του, το Χόλιγουντ γελούσε με αυτό που κρυφά συνέβαινε στα παρασκήνια.

Περάσαμε τέσσερις μήνες στην έρευνα για τον Γουάινσταϊν. Ολο αυτό το διάστημα αναζητήσαμε σαφείς αποδείξεις. Καταλήξαμε σε ρεπορτάζ που περιέχουν επίσημες μαρτυρίες των γυναικών και αυτό είναι σημαντικό. Αποκαλύψαμε επίσης τις φιλικές συμφωνίες που είχε κάνει για να αποφύγει τα δικαστήρια. Υπάρχει το οικονομικό ίχνος του χρήματος που έδωσε μυστικά όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως αποκαλύψαμε τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας Weinstein Company. Εκεί, μια γυναίκα, η Lauren O'Connor, νεαρό στέλεχος της εταιρείας είχε γράψει το 2015 μια μεγάλη αναφορά που περιείχε τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στην εταιρεία του. Μια από τις υπαλλήλους του είχε συρθεί στο ξενοδοχείο για να κάνει μασάζ στον Γουινστάν, γυμνό. Το σημείωμα της έγραφε χαρακτηριστικά: "Η ισορροπία των εξουσιών είμαι εγώ: Χάρβεϊ 0-Γουάινσταϊν 10".

Μπορέσαμε να πάρουμε αυτό το έγγραφο και ανακαλύψαμε ότι αυτές οι καταγγελίες δεν πήραν ποτέ τη δικαστική οδό. Αυτό που βοήθησε πολύ ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν για πρώτη φορά να καταγγείλουν δημόσια ήταν το γεγονός ότι το άρθρο για την σεξουαλική παρενόχληση στην Σίλικον Βάλεϊ είχε επιτυχία. Και υπάρχει πράγματι μια αλλαγή κουλτούρας. Η εποχή στην οποία κατηγορούσαν τις γυναίκες για τέτοιου είδους περιστατικά πέρασε.

Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω επίσης ότι η εποχή της παντοδυναμίας τους Γουάινσταϊν έχει περάσει στο Χόλιγουντ. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι τον φοβόντουσαν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβεις υπόψιν. Αλλά τώρα τελευταία νιώθαμε ότι ήταν στο τέλος της καριέρας του.

Κάτι άλλο σημαντικό είναι πως αποκτήσαμε πολλές μαρτυρίες εναντίον μας γιατί είμαστε γυναίκες δημοσιογράφοι και έχουμε γράψει συχνά για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Κάποιοι μάρτυρες μας είπαν: "Ολοι οι άλλοι δημοσιογράφοι που με πλησίασαν ήταν άνδρες, εγώ θέλω να μιλήσω γι'αυτό μόνο με μια γυναίκα".

Μίλησα επί μακρόν με τις ηθοποιούς για το θέμα και θα έλεγα το εξής. Πιστεύω ότι ο σεξουαλικός καναπές δεν έχει πεθάνει στο Χόλιγουντ. Πολλές ηθοποιοί θα σας πουν ότι "ναι, συμβαίνει μερικές φορές στην καριέρα μου να μου έχει βάλει το χέρι ο παραγωγός στο μπούτι". Αλλά η παρενόχληση που έκανε ο Γουάινσταϊν ήταν κάτι άλλο. Υπήρχε σύστημα και μεθοδολογία. Ηταν ένας μηχανισμός μεγέθους", καταλήγει η ρεπόρτερ.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια