Κόσμος

Καταλονία: Στον «πάγο» η ανακήρυξη από τον Πουτζντεμόν

«Η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη χώρα», αλλά «πρώτα θα επιδιώξω συνομιλίες», ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στο όλο θέμα.

Ο ίδιος ανέβαλε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, περιγράφοντας ως στόχο του την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Μαδρίτη και τονίζοντας ότι δε σχεδιάζει να εκτοξεύσει απειλές ή προσβολές.

Ενώπιον του τοπικού Κοινοβουλίου, ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά να λάβει εντολή για να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σεβόμενος, όπως είπε, τη βούληση του καταλανικού λαού.

Συνεχίζοντας ωστόσο, πρότεινε στο Κοινοβούλιο να "παγώσει" προσωρινά το νόμο που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη. Τόνισε ότι η «σύγκρουση» μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

«Τα ψηφοδέλτια λένε "ναι" στην ανεξαρτησία και με αυτήν τη βούληση θα προχωρήσω», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος».

Σημείωσε επίσης ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.

Παράλληλα έσπευσε να καταγγείλει την αστυνομία ότι απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να ψηφίσουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για δημιουργία κλίματος φόβου «με σκοπό να μείνουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους».

Σημειώνεται ότι η ομιλία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας εν μέσω σεναρίων για διεθνή μεσολάβηση και διαβουλεύσεις.

Σχόλια