default-image

Οκτώ νομπελίστες καλούν να βρεθεί λύση για την Καταλονία

Κόσμος
Οκτώ νομπελίστες καλούν να βρεθεί λύση για την Καταλονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ομάδα από οκτώ τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δημοσίευσαν χθες ανοικτή επιστολή, με την οποία τάσσονται υπέρ της διαμεσολάβησης και του διαλόγου, προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η πολιτική διένεξη ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία.

Η επιστολή, που απευθύνεται «στις ηγεσίες της Ισπανίας και της Καταλωνίας» και διακοινώθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέπει τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν άμεσα μία λύση, καθότι , όπως επισημαίνει,«υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά λιγοστός χρόνος».

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η ΜΚΟ The Elders, της οποίας προΐσταται ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν, εξέπεμψε επίσης έκκληση για διάλογο και μία ειρηνική διευθέτηση του Καταλανικού, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας του Καταλανικού Κοινοβουλίου, κατά την οποία κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζντεμόν θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, έπειτα από την ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου.

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, μεταξύ αυτών οι Τζόντι Ουΐλιαμς, Μάιριντ Μαγκουάιρ και Ριγκομπέρτα Μεντσού, δηλώνουν πως παρακολούθησαν με περισσή ανησυχία την «αύξουσα ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλωνία» πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και πιστεύουν πως «ουδείς είναι άμοιρος λαθών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τούτης, η οποία δεν ξεκίνησε με το παρόν δημοψήφισμα, αλλά πριν επτά χρόνια με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Καθεστώτος (Estatut) για την Αυτονομία του 2010, που είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία».

Στην ίδια επιστολή, οι βραβευμένοι με Νόμπελ επικρίνουν τις «σκηνές αστυνομικής ωμότητας, βίας και τη χρήση πλαστικών σφαιρών ενάντια στον καταλανικό λαό», που έκαναν τον γύρο του κόσμου την 1η Οκτωβρίου και ενώνουν τις φωνές τους «με τους ηγέτες απ' όλον τον κόσμο στην καταδίκη της χρήσης βίας στην Καταλωνία».

«Μολαταύτα, θεωρούμε πως η συγγνώμη που ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», προσθέτουν στο ίδιο κείμενο.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υπογραμμίζουν πως δεν είναι δικό τους καθήκον να εκφράζονται πάνω σε συνταγματικά ζητήματα, αλλά επισημαίνουν επίσης πως πιστεύουν «ότι οι ώριμες δημοκρατίες δύνανται να βρουν διεξόδους για να επιτραπεί η ελεύθερη έκφραση».

«Άλλα έθνη ήδη το έχουν πράξει με αποσχιστικά δημοψηφίσματα που είχαν επιτυχή έκβαση, όπως η Σκωτία και το Κεμπέκ», υπενθυμίζουν οι βραβευμένοι με Νόμπελ και επισημαίνουν πως «η βίαια απάντηση από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης στους πόθους για ελευθερία της έκφρασης ενός κοινωνικού συνόλου το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν περισσότερο την έχθρα και δημιουργούν δυσπιστία εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχε».

Η επιστολή καταλήγει με μία αναντίρρητη έκκληση: «στηρίζουμε τις φωνές για διαμεσολάβηση και διάλογο για μία ειρηνική επίλυση της παρούσας διένεξης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλωνία. Ένας λαός που αισθάνεται καταπιεσμένος σπάνια φεύγει σιωπηλά και μέσα στη νύκτα».

Μεταξύ άλλων, την επιστολή υπογράφουν Και οι Μπέτι Ουΐλιαμς, Αδόλφο Πέρεθ Εσκίβελ, Χοσέ Ράμος Όρτα, Σιρίν Εμπαντί και Ταουακόλ Κάρμαν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News