default-image

ΗΠΑ: Απαγόρευση αμβλώσεων ακόμα κι όταν κινδυνεύει η γυναίκα

Γυναίκα & παιδί
ΗΠΑ: Απαγόρευση αμβλώσεων ακόμα κι όταν κινδυνεύει η γυναίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των αμβλώσεων που γίνονται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, αλλά και για τις περιπτώσεις βιασμών και αιμομιξίας, μεταδίδει το CNN.

Το νομοσχέδιο (Pain-Capable Unborn Child Protection Act) ψηφίστηκε με ψήφους 237 υπέρ και 189 κατά. Παρόμοιο νομοσχέδιο απέτυχε να ψηφιστεί το 2013 και το 2015, ενώ τώρα έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα των αμβλώσεων είχε κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα του 2016, ενώ ο Τραμπ είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο πριν από την εκλογή του.

Σε επιστολή του τον Σεπτέμβριο του 2016 που είχε αποστείλει στους ηγέτες των κινημάτων κατά των αμβλώσεων, προσκαλούσε τους Αμερικανούς να ενεργοποιηθούν στις δράσεις υπέρ της ζωής (Pro-life Coalition).

Ο Τραμπ εξέφραζε την δέσμευσή του για την ψήφιση νομοσχεδίου προκειμένου "να τερματιστεί η πραγματοποίηση αμβλώσεων στο οδυνηρό τελικό στάδιο και σε παναμερικανικό επίπεδο."

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση προχθές εκφράζοντας την υποστήριξή του στο παραπάνω νομοσχέδιο, αλλά και παροτρύνοντας τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να το ψηφίσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα προχωρούσε στην διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια "με σεβασμό στην ιερότητα της ζωής, αλλά και προκειμένου να τερματιστεί ένα μάταιο μαρτύριο."

Αναφορικά με την Γερουσία, η πορεία του νομοσχεδίου θα είναι δυσκολότερη από αυτήν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να καθυστερήσει χρονικά, καθώς σε πολιτικό επίπεδο, το νομοσχέδιο αυτό, δεν αξιολογείται ως άμεσης πολιτικής σημασίας για τους Ρεπουμπλικάνους.

Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ενεργοποιηθεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι επικριτές τους, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 20η εβδομάδα της κύησης είναι αντισυνταγματική.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News