default-image

Ψήφισε η «Σιδηρά κυρία» της Γερμανίας - Όλα τα σενάρια (vid)

Κόσμος
Ψήφισε η «Σιδηρά κυρία» της Γερμανίας - Όλα τα σενάρια (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγομίλητη, με ένα γλυκό χαμόγελο και με ένα πορτοκαλί σακάκι, μαζί με το σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ, προσήλθε στην κάλπη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της, στη συνοικία Μίτε του Βερολίνου.

Το ζεύγος κατέφτασε στο εκλογικό κέντρο υπό βροχή με τον Ζάουερ να κρατά την ομπρέλα στην Μέρκελ, μέχρι να μπει στο εκλογικό τμήμα.

Φορώντας ένα πορτοκαλί σακάκι και ένα ασημένιο κολιέ, η Άνγκελα Μέρκελ χαμογέλασε σε όσους βρίσκονταν στο εκλογικό τμήμα, ενώ αντάλλαξε μόνο λίγες κουβέντες με τους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Με ένα μειλίχιο χαμόγελο έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, αντίθετα με τον αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πόζαρε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, οπότε θα βγουν και τα πρώτο έξιτ πολ.

Tο αποτέλεσμα των Γερμανικών Εκλογών θα επηρεάσει την χώρα μας;

Μία ώρα απομένει για να κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία που θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, με την Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτό δημιουργεί πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία ιδίως φέτος λόγω της θεωρούμενης βεβαίας εισόδου δύο ακόμα κομμάτων τα οποία δεν εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή / Bundestag: του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία».

Κατά τους ειδικούς, η είσοδός τους στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και των μικρότερων, δηλαδή των Πρασίνων (Die Gruenen) και της Αριστεράς (Die Linke).

Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων και κυρίως ...δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία.

Όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Γερμανοί αναλυτές, καταρχάς όλα τα κόμματα αποκλείουν τη συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. 'Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα.

Πολυσυζητημένος είναι ο λεγόμενος συνδυασμός Τζαμάικα (από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP). Τέτοιoς συνασπισμός δεν έχει υπάρξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα συνδυαστούν οι απόψεις τους για την Ελλάδα.

Και τούτο διότι οι μεν Φιλελεύθεροι είναι υπέρ της σκληρής στάσης που φτάνει μέχρι τις συμβουλές να βγει από την ευρωζώνη για το καλό της, οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν συζητούν πλέον το θέμα καθόλου όπως φυσικά και οι Πράσινοι.

Πάντως, ο Ελμαρ Μπροκ, πολύπειρος και αρχαιότερος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ απέκλεισε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους λένε απλώς ότι οι Φιλελεύθεροι θα πειστούν να μην επιμείνουν.

Ίσως και να έχουν δίκαιο διότι απλώς το FDP θέλει προεκλογικά να αλιεύσει ψήφους. Αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους οι απόψεις των τριών αυτών εν δυνάμει εταίρων διίστανται, αφού οι Πράσινοι είναι υπέρ, οι Χριστιανοδημοκράτες και ο κ. Σόιμπλε παραπέμπουν την εξέτασή του για την, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, εποχή. Για τους Φιλελεύθερους ούτε λόγος να γίνεται φυσικά.

Αντίβαρο θα αποτελούσε βέβαια η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση και αυτό θα λειτουργούσε υπέρ της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί όμως κανείς ότι οι διαφορές τους σε άλλα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και το κλίμα , είναι μεγάλες, η συνύπαρξή τους μοιάζει μάλλον δύσκολη.

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφωνούν απολύτως σε ένα πράγμα, προεκλογικά τουλάχιστον: ότι δεν μπορούν να φανταστούν ένα συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις συνηγορούν πάντως υπέρ του τρικομματικού αυτού σεναρίου.

Χριστιανοδημοκράτες-Φιλελεύθεροι καθότι είναι ιδεολογικά συγγενέστεροι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. O Kρίστιαν Λίντνερ όμως, ο πρόεδρος του FDP, προτίθεται να διεκδικήσει για το κόμμα του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που επαγγέλλεται. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την -μάλλον απίθανη- απομάκρυνση του δημοφιλέστατου και ισχυρότατου κ. Σόιμπλε. Εκτός αν και η κ. Μέρκελ βρει την ευκαιρία να τον θυσιάσει. Ο κ. Σόιμπλε όμως δηλώνει -και είναι- νομιμόφρων παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κατά καιρούς με την καγκελάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News