default-image

Σάρωσε ο τυφώνας Ίρμα την Καραϊβική, 2 νεκροί - video

Κόσμος
Σάρωσε ο τυφώνας Ίρμα την Καραϊβική, 2 νεκροί - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνές αποκάλυψης εκτυλίσσονται στην Καραϊβική, καθώς ο τυφώνας Ιρμα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ισοπεδώνοντας κτίρια και προκαλώντας μπλακ άουτ και πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου έπειτα από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν.

«Προς το παρόν υπάρχουν δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες. Προφανώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Ζιραρντέν στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών επειδή σε αυτή τη φάση οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

https://twitter.com/B911Nature/status/905237019999207424

Ο τυφώνας Ιρμα παραμένει στην κατηγορία 5 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο. Νωρίτερα, σάρωσε τη νήσο Μπαρμπούντα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις επικοινωνίες και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε Αγιο Μαρτίνο και Ανγκουίλα.

Στην Ανγκουίλα, σημειώθηκαν πλημμύρες, ξεριζώθηκαν δένδρα και διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Στον Αγιο Μαρτίνο παρόμοιες οι εικόνες καταστροφής με τα τέσσερα «γερά» κτίρια του νησιού να έχουν ισοπεδωθεί.

https://twitter.com/RCI_GP/status/905433411732611073

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Φλόριντα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανόν η Ιρμα να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ζήτησε άμεση εκκένωση των παράκτιων περιοχών, καλώντας τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των αρχών και να έχουν μαζί τους ό,τι πραγματικά χρειάζονται.

«Μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, αλλά δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας» δήλωσε.

Το αρμόδιο κέντρο κυκλώνων προειδοποιεί για τους κινδύνους από την πορεία της Ιρμα. Στο Πουέρτο Ρίκο, ομάδα επιστημόνων από το US Geological Survey εγκατέστησε εννέα αισθητήρες παλίρροιας για να μετρήσουν το ύψος και την ένταση του κύματος του τυφώνα.

https://twitter.com/ABC7Brian/status/905469802751430656

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγεί η Πολιτεία.

Με δύο tweets ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την κατάσταση. «Παρακολουθώ τον τυφώνα στενά. Η ομάδα μου, που έκανε -και συνεχίζει να κάνει- σπουδαία δουλειά στο Τέξας, βρίσκεται ήδη στη Φλόριντα. Καμία ανάπαυση για τους κουρασμένους!», έγραψε αρχικά στο Twitter.

«Ο τυφώνας φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό!», έγραψε αμέσως μετά.

Ερχεται και ο κυκλώνας Κάτια

Μια νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό μετά τον κυκλώνα Ιρμα και την τροπική καταιγίδα Χοσέ σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η Κάτια, όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

Πηγή: iefimerida.gr - ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News