Κόσμος

Παράδοση του Μιχαήλ Σαακασβίλι ζητά η Γεωργία

Επίσημο αίτημα για έρευνα και έκδοση του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, επέδωσαν οι αρχές της Τιφλίδας προς το Κίεβο.

Επίσημο αίτημα για έρευνα και έκδοση του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, επέδωσαν οι αρχές της Τιφλίδας προς το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Γεωργίας με παραλήπτες το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας και τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Στη Γεωργία, ο Σαακασβίλι αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν σκοπεύει να εκδώσει τον γεωργιανό πολιτικό.

Ο 49χρονος Σαακασβίλι ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γεωργίας από το 2008 έως το 2013, έπεσε σε δυσμένεια και αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να πάει στη Ουκρανία όπου τον Μάιο του 2015 έλαβε την ουκρανική ιθαγένεια και διορίστηκε διοικητής της Οδησσού.

Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο οτι «λεηλάτησε» τους Ουκρανούς.

Στις 26 Ιουλίου, ο ο Ποροσένκο ανακάλεσε την ουκρανική ιθαγένεια του Σαακασβίλι για υποτιθέμενη υποβολή ψευδών πληροφοριών κατά την υποβολή αίτησης για διαβατήριο. Ετσι ο Σαακασβίλι βρέθηκε «άπατρις» καθώς, εκτός από την ουκρανική έχει χάσει και την ιθαγένεια της Γεωργίας.

Ο Σαακασβίλι, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν έμαθε για την απώλεια της ουκρανικής ιθαγένειας, δήλωσε οτι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία στις 10 Σεπτεμβρίου, από την Πολωνία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια