Κόσμος

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Β. Κορέα: «Η υπομονή μας εξαντλείται»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ικετεύει με πόλεμο, συνεχίζοντας να αψηφά τις διεθνείς κυρώσεις, τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ.

«Αρκετά!», είπε η Αμερικανίδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι καιρός να επιβάλει ο ΟΗΕ τα σκληρότερα πιθανά μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, για την έκτη πυρηνική δοκιμή της. Παρόλα αυτά, η Χάλεϊ ανέφερε ότι η διοίκηση Τραμπ επιθυμεί ακόμη να βρεθεί μία διπλωματική λύση. Προειδοποίησε όμως ότι «η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη».

Παρά τη σταθερή κλιμάκωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της από το 2006, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και επικίνδυνο από ποτέ, σχολίασε ακόμη η πρέσβειρα των ΗΠΑ. «Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που θέλουν οι ΗΠΑ. Δεν το θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, απέρριψε ως «προσβλητική» μία πρόταση της Κίνας για «πάγωμα» των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ, με αντάλλαγμα την αναστολή των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα. «Οταν ένα αδίστακτο καθεστώς έχει ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που σε στοχεύει, δεν παίρνεις μέτρα για να χαλαρώσεις την άμυνά σου. Κανένας δεν θα το έκανε αυτό. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε εμείς», ξεκαθάρισε.

Μουν - Τραμπ: Συμφωνία άρσης ορίου βάρους πυρηνικών κεφαλών

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ - την πιο ισχυρή μέχρι τώρα - ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας.

Μα βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.

Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Σχόλια