default-image

«Στρατός» 50.000 τζιχαντιστών απειλεί την Ευρώπη

Κόσμος
«Στρατός» 50.000 τζιχαντιστών απειλεί την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στρατός» φανατικών τζιχαντιστών  κυκλοφορεί και καραδοκεί στις χώρες της Ε.Ε σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Ο Βέλγος  Gilles de Kerchove εκτιμά ότι ο αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται και στις 50 χιλιάδες ενώ παραθέτει και αριθμητικά στοιχεία ανά χώρα.           

Ο De Kerchove είναι ρεαλιστής, σπεύδει να σημειώσει η εφημερίδα που φιλοξενεί τη συνέντευξή του Gilles de Kerchove και στην οποία αναφέρεται αναλυτικά  για τη δράση των φανατικών ισλαμιστών, τις επιθέσεις, τις μεθόδους έρευνας και εντοπισμού των τζιχαντιστών.

??«Η Βαρκελώνη θα συμβεί και πάλι, υπάρχουν 50.000 ρίζες στην Ευρώπη» προβλέπει ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ και σημειώνει πως  χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για την πρόληψη επιθέσεων.

Σε εκτενή συνέντευξή του στην El Mundo υποστηρίζει ότι  πέρα ??από τη συλλογή δεδομένων, πέρα ??από την ανταλλαγή, το κλειδί είναι η ανάλυση. Οι μυστικές υπηρεσίες μοιράζονται περισσότερα.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων , το λογισμικό για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις.

Ακολούθως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκονται τζιχαντιστές. Μάλιστα επισημαίνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπιστεί 20.000 έως 25.000 φανατικοί ισλαμιστές. Από αυτούς, 3.000 είναι «ανησυχητικοί» για την MI5, εκ των οποίων οι 500 βρίσκονται υπό ειδική και συνεχή παρακολούθηση. Στη  Γαλλία η λίστα απαριθμεί 17.000 τζιχαντιστές.

Ωστόσο όπως λέει δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι μυστικό, έχει δημοσιευθεί, υπαρχουν 20.000. Στη Γαλλία, 17.000. Στην  Ισπανία πολύ λιγότεροι, αλλά περισσότεροι από 5.000, υποθέτω. Στο Βέλγιο, περίπου 500 έχουν περάσει στη Συρία και υπάρχουν περίπου 2.000 ή περισσότεροι. Εγώ δεν θα τολμούσα έναν συγκεκριμένο αριθμό αλλά είναι δεκάδες χιλιάδες, πάνω από 50.000».

Επίσης, στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι ο ISIS σχεδιάζει κυβερνοεπιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ή συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενδεχομένως με τη βοήθεια Ρώσων χάκερ τους οποίους θα πληρώσει αδρά.

Συγκεκριμένα λέει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περιπτώσεις τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο, που σημαίνει προσπάθεια να διεισδύσουν ή σε συστήματα πυρηνικών σταθμών, φράγματα, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή του εναέριου χώρου. Αλλά δεν θα με εκπλήξει την επόμενη πενταετία.  Μην υποτιμάτε τις δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους. Έχουν πλέον τη γνώση  Ή μπορούν να αγοράσουν τις υπηρεσίες Ρώσων χάκερ, επειδή έχουν χρήματα».

Πότε θεσμοθετήθηκε η θέση συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας  

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη , η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε τη θέση του Ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το 2007, ο υπεύθυνος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα διόρισε τον Βέλγο Gilles de Kerchove ο οποίος σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την ήπειρο.

thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News