Κόσμος

Παγκόσμιος τρόμος ο Κιμ που απειλεί με πυραυλική επίθεση

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απάντηση στις απειλές της Β. Κορέας έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνήτης της νήσου, Εντι Κάλβο.

«Η νήσος Γκουάμ είναι Αμερικανικό έδαφος, όχι απλά μια στρατιωτική βάση», δήλωσε ο κυβερνήτης ενώ τόνισε ότι η ανακοίνωση της Β. Κορέας για πυραυλική επίθεση στη νήσο «δεν είναι απειλή» καθώς είναι «προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» αφού δυνάμεις άμυνας είναι στρατηγικά τοποθετημένες στη νήσο για να προστατέψουν το λαό της.

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μετά από επικοινωνία του Κάλβο με τον Λευκό Οίκο το επίπεδο συναγερμού της νήσου Γκουάμ δεν έχει μεταβληθεί.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και μανία». «Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ», είπε χρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

kathimerini.gr

Σχόλια