default-image

Αρνείται τη βίζα η Κίνα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

Κόσμος
Αρνείται τη βίζα η Κίνα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σε ανακοίνωσή της εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση της Λιου Σιά, χήρας του νομπελίστα Λιου Σιαομπό, μετά τον θάνατό του χθες Πέμπτη.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση της Λιου Σιά μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της», ανέφερε ο Όλαφ Νόελσταντ, γραμματέας της επιτροπής, σε μια ανακοίνωση που απεστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΛΙΟΥ ΣΙΑΟΜΠΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ;

«Καλούμε τις κινεζικές αρχές να άρουν όλους τους περιορισμούς που της έχουν επιβάλει. Αν θέλει να φύγει από την Κίνα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άρνηση να της δοθεί η ευκαιρία να το κάνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραμματέα της επιτροπής.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ δήλωσε σήμερα πως το κινεζικό προξενείο στο Όσλο αρνήθηκε να παραλάβει την αίτησή της για ταξιδιωτική βίζα ώστε να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του Λιου Σιαομπό.

«Μου είπαν πως η αίτησή μου για βίζα δεν είχε συμπληρωθεί σωστά… επειδή δεν είχα πρόσκληση από το πρόσωπο που θα επισκεπτόμουν», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν στο Ρόιτερς.

«Όταν τους είπα πως θα παρευρισκόμουν σε μια κηδεία και πως το πρόσωπο είχε πεθάνει, μου είπαν να προσπαθήσω να βρω έναν συγγενή. Τους είπα ότι κρατείται σε απομόνωση… μου είπαν επίσης ότι πρέπει να έχω κλείσει ξενοδοχείο και αεροπορικό εισιτήριο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News