default-image

Αίτηση χάριτος ζητά ο επίδοξος δολοφόνος του Β. Πούτιν

Κόσμος
Αίτηση χάριτος ζητά ο επίδοξος δολοφόνος του Β. Πούτιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλιά Πιανζίν, υπήκοος Καζαχστάν ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013, για απόπειρα δολοφονία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο οποίος εκτίει την ποινή του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης Σαμάρα, υπέβαλε αίτηση χάριτος στην αρμόδια επιτροπή απονομής χάριτος παρά τον κυβερνήτη της πόλης.

Η αίτηση του θα συζητηθεί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της επιτροπής στις 27 Ιουλίου. Ο Πιανζίν έχει εκτίσει ήδη από τα 10 χρόνια της ποινής του, 5 χρόνια και πέντε μήνες.

Ο Πιανζίν είχε καταδικαστεί στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 για απόπειρα δολοφονίας κατά του ρώσου προέδρου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών από το Δικαστήριο της Μόσχας. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί την ενοχή του. Μετά την συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές, η ποινή που του επιβλήθηκε δεν υπερέβη τα δύο τρίτα της μέγιστης ποινής που επιβάλλεται σ αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου που προέκυψαν από την ανάκριση, ο Πιανζίμ ευρισκόμενος τον Δεκέμβριο του 2011 στην Ουκρανία, ύστερα από πρόταση του Αντάμ Οσμάγιεφ και του Ρουσλάν Μαντάγιεφ, έγινε μέλος ένοπλης ομάδας, που ιδρύθηκε με εντολή του Ντοκού Ουμάροφ, αρχηγού της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Ιμαράτ Καυκάζ».

Το σχέδιο τους προέβλεπε ότι θα δολοφονούσαν τον ρώσο πρόεδρο στην Μόσχα, ανατινάζοντας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που θα τοποθετούσαν σε σημείο από το οποίο θα περνούσε η προεδρική αυτοκινητοπομπή.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News