default-image

Ιούλιος της ζέστης και του Καίσαρα

Κόσμος
Ιούλιος της ζέστης και του Καίσαρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε και ο Ιούλιος. Όσο αργά περνάει ο χειμώνας, τόσο πιο γρήγορα "εξανεμίζονται" από το ημερολόγιο οι σελίδες των καλοκαιρινών μηνών.

Και πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε, φτάσαμε στον έβδομο μήνα του χρόνου, τον πιο ζεστό παραδοσιακά, εκείνον με τις καλύτερες θάλασσες, πριν πιάσει το αυγουστιάτικο μελτέμι, και με τους πιο συχνούς καύσωνες. Προ κλιματικών αλλαγών βεβαίως, γιατί πλέον ουδείς μπορεί να βάζει... στοίχημα για τα τερτίπια του καιρού.

Ο Ιούλιος που μνημονεύει μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ιστορίας, αυτή του Ιουλίου Καίσαρα, είναι ο έβδομος μήνας και των δύο ημερολογίων, του Ιουλιανού και του Γρηγοριανού.

Αρχικά λεγόταν Quintilis, δηλαδή πέμπτος, καθώς ήταν αυτή η θέση του στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Το όνομα αυτό το αντικατέστησε με εκείνο του Ιουλίου Καίσαρα ο Αύγουστος, με απόφαση της ρωμαϊκής Συγκλήτου, και η σχετική ονομασία παραμένει ως σήμερα.

Φυσικά η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Ιούλιος ήταν ο γενέθλιος μήνας του Καίσαρα. Παραδοσιακά ο Ιούλιος είναι ο μήνας που η ειδησεογραφία ξεκινάει τις δικές της... διακοπές. Κάτι που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τα μνημόνια και όλα εκείνα που φέρνουν μαζί τους.

Ο Ιούλιος είναι ξεχωριστός για την Ελλάδα και την Κρήτη και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς στις 31 μέρες του περιλαμβάνονται δύο από τις σημαντικότερες γιορτές, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα γεγονότα

Πολλά και σημαντικά γεγονότα έχουν καταγραφεί στην ιστορία τον Ιούλιο. Τη δεύτερη μέρα του Ιουλίου του 1932 αποφασίστηκε η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα και την ίδια μέρα το 1976, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώθηκαν ο Βορράς και ο Νότος σε μια ενιαία χώρα με πρωτεύουσα το Ανόι.

Στις 4 Ιουλίου 1776, ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον ανάγνωσε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία είχε μόλις λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου και έχει καθιερωθεί ως η εθνική επέτειος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 6 Ιουλίου 1827, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στην Ελλάδα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στις 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε στα Ανώγεια ο Νίκος Ξυλούρης και την ίδια μέρα του 1972 πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Στις 8 Ιουλίου 1497 ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκίνησε να ανακαλύψει την Ινδία, ενώ την ίδια μέρα του 1851 γεννήθηκε ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς, που ανέσκαψε την Κνωσό.

Στις 9 Ιουλίου 1929 αποφασίστηκε η παροχή ψήφου στις Ελληνίδες για τις δημοτικές εκλογές.

Στις 11 Ιουλίου 1955 προστέθηκε σε όλα τα αμερικανικά χαρτονομίσματα η φράση "Στον Θεό που εμπιστευόμαστε" ("In God We Trust"), ενώ στις 13 Ιουλίου 1793 η γιρονδίνη Σαρλότ Κορντέ δολοφόνησε τον Ζαν Πoλ Μαρά, γράφοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στη Γαλλική Επανάσταση.

Την ίδια μέρα, το 1908, παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 14 Ιουλίου του 1789 οι επαναστατημένοι Γάλλοι κατέλαβαν τη Βαστίλη. Η μέρα αυτή είναι η εθνική επέτειος των Γάλλων, γνωστή ως "η ημέρα της Βαστίλης".

Στις 19 Ιουλίου 1834 γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Εντγκάρ Ντεγκά.

Την 20ή Ιουλίου καταγράφηκαν πολλά και σημαντικά γεγονότα. Το 1054 οριστικοποιήθηκε το Σχίσμα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ρώμης. Το 1810 η Κολομβία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Το 1944 πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.

Το 1969 οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Όλντριν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη, ενώ στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η "Επιχείρηση Αττίλας", το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στις 21 Ιουλίου 1774 η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου, ενώ την ίδια μέρα του 1969, οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πατούν πρώτοι στη Σελήνη με την αποστολή "Απόλλων 11" και το 1957 ο Τσε Γκεβάρα γίνεται κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

Στις 23 Ιουλίου 1974 αποκαθίσταται το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας με την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, ενώ την ίδια μέρα του 2002, πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα διαλύεται και οι λειτουργίες της απορροφώνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ' αυτή.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News