default-image

Νόμιμος ο γκέι γάμος στη Γερμανία, καταψήφισε η Μέρκελ

Κόσμος
Νόμιμος ο γκέι γάμος στη Γερμανία, καταψήφισε η Μέρκελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη διαφορά σήμερα υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στους βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Η Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, είπε στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση-ορόσημο του κοινοβουλίου ότι καταψήφισε το μέτρο γιατί πιστεύει ότι ο γάμος, όπως αυτός ορίζεται από τον γερμανικό νόμο, τελείται ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφασή της ήταν προσωπική και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια πείστηκε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας.

"Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν προωθεί μόνο τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη", είπε η καγκελάριος.

Το κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 393 ψήφους έναντι 226.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Η ανακοίνωση της Μέρκελ τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένους από το παραδοσιακό, Καθολικό, συντηρητικό της κόμμα.

Αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα έχει ήδη ξεχαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι εκλογές.

Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πίσω από τους συντηρητικούς. Οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελήθηκαν από τα αναπάντεχα σχόλια της Μέρκελ τη Δευτέρα και δήλωσαν ότι θα πιέσουν για τη διεξαγωγή πρόωρης ψηφοφορίας πριν από τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου.

Η επιτυχία της ψήφισης του αποκαλούμενου "γάμος για όλους" νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει την πολυπόθητη τόνωση για το κεντροαριστερό SPD, το οποίο είδε την πρόσκαιρη ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις στις αρχές του χρόνου να εξανεμίζεται τους τελευταίους μήνες.

Το μέτρο αναμένεται να υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας μετά τις 7 Ιουλίου προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News