Κόσμος

Σφοδρές μάχες με τραυματίες στο βορειοανατολικό Κονγκό

Ανταλλαγές πυρών με βαρέα όπλα ξέσπασαν σήμερα στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανάμεσα στον στρατό και μαχητές πολιτοφυλακών ενώ μαθητές που έδιναν εξετάσεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε σχολείο.

Οι μάχες μέσα και γύρω από την πόλη Μπένι ανάμεσα στον στρατό του Κονγκό και το Εθνικό Κίνημα Επαναστατών (MNR), που πιστεύεται πως αποτελεί μια νέα συμμαχία ένοπλων οργανώσεων, ξέσπασαν νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παγιδευτούν μέσα στα σπίτια τους, δήλωσε ο τοπικός ακτιβιστής Τέντι Κατάλικο.

Ο Ζιλμπέρ Καμπάλε, άλλος τοπικός ακτιβιστής, δήλωσε πως τα πτώματα τριών μαχητών πολιτοφυλακών κείτονται στον δρόμο, όχι μακριά από το γραφείο του δημάρχου. Στρατιωτικός εκπρόσωπος στην περιοχή δήλωσε: «Η κατάσταση δεν είναι καλή», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η μάχη ακολούθησε την απόδραση περισσότερων από 900 φυλακισμένων αυτόν τον μήνα από την κεντρική φυλακή του Μπένι --εντάσσεται σε μια σειρά μαζικών αποδράσεων που έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της ασφάλειας αφού ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα αρνήθηκε να παραιτηθεί στο τέλος της συνταγματικής θητείας του τον Δεκέμβριο.

Οι Κατάλικο και Καμπάλε δήλωσαν επίσης πως άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε τοπικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκαλώντας τον τραυματισμό μαθητών που έδιναν εκείνη την ώρα εξετάσεις.

Νοσοκομειακή πηγή δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις μαθητές τραυματίσθηκαν από την έκρηξη.

Το ανατολικό Κονγκό έχει δεκάδες ένοπλες οργανώσεις που λυμαίνονται τους ντόπιους και εκμεταλλεύονται μεταλλευτικά κοιτάσματα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους από τη βία, την πείνα και τις ασθένειες κατά την περιφερειακή σύγκρουση που διήρκεσε από το 1996 έως το 2003.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια