default-image

Καναδός μαχαίρωσε Αμερικάνο αστυνομικό σε αεροδρόμιο

Κόσμος
Καναδός μαχαίρωσε Αμερικάνο αστυνομικό σε αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Καναδός μαχαίρωσε χθες Τετάρτη έναν αστυνομικό σε ένα μικρό αεροδρόμιο στις βόρειες ΗΠΑ φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» (o Θεός είναι ο μέγιστος στα αραβικά), μια επίθεση την οποία η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία θεωρεί ότι ήταν «τρομοκρατική».

Η επίθεση με μαχαίρι στο αεροδρόμιο του Φλιντ, στην Πολιτεία Μίσιγκαν, είναι το τελευταίο επεισόδιο μέχρι στιγμής μιας σειράς επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν συχνά συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Φλιντ δεν έχει δηλώσει ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», αλλά «αναφέρθηκε στους θανάτους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν», ανέφερε η αμερικανική δικαιοσύνη σε ανακοίνωσή της.

Ο ύποπτος, ο Άμορ Φτούχι, είναι ένας 49χρονος Καναδός κάτοικος Μόντρεαλ με καταγωγή από την Τυνησία.

Ο άνδρας συνεργάζεται με τις αρχές και μίλησε στους αστυνομικούς για τα κίνητρά του μετά τη σύλληψή του, εξήγησε ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου του FBI Ντέιβιντ Γκίλιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το FBI αποφάσισε να χαρακτηρίσει την επίθεση «τρομοκρατική».

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο αστυνομικός περιέγραψε έναν άνδρα «που μισεί τις ΗΠΑ» και που ωθήθηκε από «διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία εν μέρει τον παρακίνησαν να έρθει στο αεροδρόμιο και να διαπράξει μια πράξη βίας» στις 09:45 (τοπική ώρα, 16:45 ώρα Ελλάδας).

Ο Φτούχι εισήλθε στο αμερικανικό έδαφος στις 16 Ιουνίου από το συνοριακό πέρασμα του Σαμπλέν στο Κεμπέκ, προτού μεταβεί στο Φλιντ, μια πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν και η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε σε σύμβολο των κοινωνικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ εξαιτίας του σκανδάλου με το μολυσμένο νερό.

Ο άνδρας έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο, όπου πέρασε αρκετή ώρα να περιφέρεται, περνώντας από το εστιατόριο και τις τουαλέτες, κρατώντας δύο τσάντες, σύμφωνα με τον Γκίλιος.

Στη συνέχεια «έβγαλε ένα μαχαίρι» από την τσάντα του και «φώναξε "Αλλάχου Άκμπαρ"» προτού «μαχαιρώσει τον αστυνομικό (Τζεφ) Νέβιλ στον λαιμό». Ο Νέβιλ νοσηλεύεται όμως είναι εκτός κινδύνου.

Έπειτα από αίτημα του FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά διεξήγαγε έρευνες για πολλές ώρες στο Μόντρεαλ στο συγκρότημα κατοικιών που διέμενε ο Φτούχι. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, συνελήφθησαν.

«Η έρευνα στις ΗΠΑ συνεχίζεται, οπότε δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε ή να ανακοινώσουμε την ταυτότητα οποιουδήποτε ύποπτου», δήλωσε ο Μπενουά Μπουασέλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μόντρεαλ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News