default-image

Γαλλία εκλογές: Ο Μακρόν έτοιμος να σαρώσει ξανά

Κόσμος
Γαλλία εκλογές: Ο Μακρόν έτοιμος να σαρώσει ξανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Βουλή ετοιμάζεται να έχει ένα και μοναδικό κόμμα», είναι ο τίτλος άρθρου στην Liberation, η οποία χαριτολογώντας γράφει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κάνει «την ληστεία του αιώνα».

Το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» σαρώνει όλα τα προγνωστικά και ετοιμάζεται να κερδίσει από 390-470 έδρες στη βουλή, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουνίου.

«Πρόκειται για την κοινοβουλευτική ληστεία του αιώνα. Η «Δημοκρατία εμπρός» θα αφήσει μια 100ή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναλύει η Liberation.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διεμβολίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπό κατάρρευση, είναι βέβαιο ότι θα εκλέξει 15-40 βουλευτές και θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι σφοδρότεροι επικριτές του Εμανουέλ Μακρόν έμειναν εκτός βουλής, όπως ο συνυποψήφιός του για την προεδρία Μπενουά Αμόν. Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη βουλή είναι όσα δήλωσαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον Μακρόν, όπως ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν, η Μυριάμ Ελ Κόμρι.

Κατάρρευση προμηνύεται και για το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναμένεται να προσεγγίσει τους 15 βουλευτές στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Δεξιά αναμένεται να σταθεί αξιοπρεπώς και να αποσπάσει κάτι λιγότερο από 100 έδρες. Θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις ελάχιστες δυνάμεις της, με τον όρο να παραμείνει ενωμένη.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διχάζονται ήδη ανάμεσα στους βουλευτές που τείνουν χείρα συνεργασίας με τον Εμανουέλ Μακρόν και στους φανατικούς εχθρούς του. Οι πρώτοι ενδέχεται να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα για να υποστηρίξουν τις μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης.

Ο ρόλος της Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν βλέπει το κόμμα της διχασμένο και τις δυνάμεις της μειωμένες, μετά την αποτυχία της στην προεδρική εκλογή. Η ίδια αναμένεται να εκλεγεί αλλά το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα αποσπάσει μόνο 3-9 έδρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News