Κόσμος

Πέθανε ο ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία Πολιτκόφσκαγια

Πέθανε στην φυλακή ο άνθρωπος που είχε οργανώσει τη δολοφονία της γνωστής Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, τον Μάιο του 2006, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι Λομ Αλί Γκαϊτουκάγιεφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια ως υπεύθυνος για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», υπέφερε από αρκετές ασθένειες. To Ria Novosti μετέδωσε επίσης ότι προς το παρόν επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση. Ωστόσο την είδηση μετέδωσε και η ιστοσελίδα «Καφκάσκι ούζελ» επικαλούμενη συγγενείς του Γκαϊτουκάγιεφ.

Η γνωστή ρωσίδα δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στην είσοδο του σπιτιού της στην οδό Λεσνάγια στην Μόσχα, αλλά μέχρι στιγμή δεν έχουν βρεθεί οι εντολείς της δολοφονίας της. Κίνητρο της δολοφονίας της, οι επίσημες ανακριτικές αρχές θεωρούν την δυσαρέσκεια που προκαλούσαν οι αποκαλύψεις στις οποίες κατέληγαν οι δημοσιογραφικές έρευνες της δημοσιογράφου.

Ο Λομ Αλί Γκαϊτουκάγιεφ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Άννας Πολιτκόφσκαγια τον Μάιο 2014. Νωρίτερα, το 2012, είχε καταδικαστεί σε 11ετή κάθειρξη ο πρώην αστυνομικός Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, ο οποίος είχε λάβει το ποσό των 150.000 δολαρίων από τον Γκαϊτουκάγιεφ, ο οποίος του είχε δώσει εντολή να παρακολουθεί την Πολιτκόφσκαγια.

Σε ισόβια κάθειρξη είχε καταδικαστεί και ο Ρουστάμ Μαχμούντοφ, συνεργός του Γκαϊτουκάγιεφ, ενώ σε τέσσερις άλλους συνεργούς είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 12-20 ετών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια