Κόσμος

Αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου στο Ναϊρόμπι

Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός επταώροφου κτιρίου στο Ναϊρόμπι τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία της Κένυας και τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, διότι πολλοί άνθρωποι αγνοούνται σε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «ένα επταώροφο κτίριο κατέρρευσε στο Κουάρε Πάιπλαϊν Εμπακάσι», μια πολύ φτωχή συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. «Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη».

Ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ρωγμές στο κτίριο και είχε ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσής του, προτού αυτό καταρρεύσει δύο ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, 121 άνθρωποι έχουν διασωθεί. «Η πλειονότητα των οικογενειών είχε συνεργαστεί και είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως, όμως πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι ίσως εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι και γι' αυτό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης», επεσήμανε η Υπηρεσία.

Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια στο Ναϊρόμπι και σε άλλες πόλεις της Κένυας, εν μέσω οικοδομικής άνθησης.

Η ποιότητα των υλικών και των κατασκευών συχνά αμφισβητείται, όπως επίσης και η συμμόρφωση των κατασκευαστών με τον οικοδομικό κανονισμό.

Τον Απρίλιο του 2016, 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός εξαώροφου κτιρίου σε μια φτωχή συνοικία στο βορειοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Το κτίριο αυτό είχε καταρρεύσει εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών και της κακής ποιότητας των υλικών με τα οποία είχε κατασκευαστεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια