default-image

«Χαστούκι» στη Μέι: Πρώτη χάνοντας όμως την αυτοδυναμία live

Κόσμος
«Χαστούκι» στη Μέι: Πρώτη χάνοντας όμως την αυτοδυναμία live

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπούμερανγκ για την επικεφαλής των Συντηρητικών Τερέζα Μέι φαίνεται ότι γυρνάει η κίνησή της να πάει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της, αφού με βάση τα έως τώρα δεδομένα όχι μόνο δεν βγαίνει ενισχυμένη από τις κάλπες αλλά φαίνεται να χάνει και την αυτοδυναμία.

Το αποτέλεσμα διαφάνηκε ήδη από τη δημοσίευση των exit polls, όταν έγινε φανερό ότι το Συντηρητικό βρετανικό κόμμα κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε. Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll τότε οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις εκλογές αλλά χάνουν 17 έδρες σε σχέση με τις 331 που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2015. Οι Εργατικοί κερδίζουν 34 έδρες (από τις 232 που είχαν).

Στις 11:25 το πρωί (σσ. ώρα Ελλάδος) έχοντας βγει οι 648 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι εκλέγει 318 βουλευτές (-11 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 261 βουλευτές (+29 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

Για την πλειοψηφία στη βρετανική βουλή απαιτούνται 326 έδρες τις οποίες δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει η Τερέζα Μέι και έτσι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κυβερνήσει αφού θα χρειστεί είτε να συγκυβερνήσει, είτε να έχει τη στήριξη κάποιου άλλου κόμματος για να περνά τα νομοσχέδια.

Η έκπληξη είναι τεράστια, τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο και τώρα της λείπουν 12 έδρες (σύμφωνα με το exit poll) για την πλειοψηφία. Οι Βρετανοί, όπως φάνηκε απέρριψαν όχι μόνο την πολιτική σκληρή λιτότητας αλλά και το σκληρό Brexit και τα πράγματα στη Βρετανία τίθενται σε νέα βάση από αύριο.

Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίζονται αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε μία έδρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα:

11:25:  Έχοντας βγει οι 648 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι εκλέγει 318 βουλευτές (-11 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 261 βουλευτές (+29 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

09:47 : Έχοντας βγει οι 648 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι εκλέγει 316 βουλευτές (-11 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 261 βουλευτές (+29 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

09:21 Στις 645 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι εκλέγει 314 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 261 βουλευτές (+31 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

08:25:  Στις 640 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 312 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 259 βουλευτές (+28 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

08:07 : Hung Parliament, Μετέωρο Κοινοβούλιο. Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

08:06:  JPMorgan: Το Λονδίνο ίσως χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτίμησε σήμερα η JPMorgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

08:01 Κανένα κόμμα δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία

Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters αλλά και τα βρετανικά Μέσα, όπως το BBC και ο Guardian, βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Οι Συντηρητικοί θα είναι το κόμμα με τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία γράφει ο Guardian.

Πηγή: Εκλογές στη Βρετανία: Αβεβαιότητα -Πρώτη η Μέι, αλλά έχασε την αυτοδυναμία -Live | iefimerida.gr

07:41 : Ρεκόρ: 192 οι γυναίκες βουλευτές μέχρι στιγμής στο βρετανικό κοινοβούλιο

Μέχρι στιγμής εκλέγονται 192 γυναίκες βουλευτές. Πρόκειται για ρεκόρ όπως αναφέρει το Press Association. Στο τελευταίο κοινοβούλιο οι γυναίκες βουλευτές ήταν 191, εκπροσωπεύοντας το 29,4% των βουλευτών. Το 2010 οι γυναίκες βουλευτές στο βρετανικό κοινοβούλιο ήταν 143.

07:30 : Έχοντας βγει οι 615 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι  βγάζει 295 βουλευτές (-14 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 251 βουλευτές (+31 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

Για την πλειοψηφία στη βρετανική βουλή απαιτούνται 326 έδρες τις οποίες δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει η Τερέζα Μέι και έτσι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κυβερνήσει αφού θα χρειστεί είτε να συγκυβερνήσει, είτε να έχει τη στήριξη κάποιου άλλου κόμματος για να περνά τα νομοσχέδια.

Η έκπληξη είναι τεράστια, τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο και τώρα της λείπουν 12 έδρες (σύμφωνα με το exit poll) για την πλειοψηφία. Οι Βρετανοί, όπως φάνηκε απέρριψαν όχι μόνο την πολιτική σκληρή λιτότητας αλλά και το σκληρό Brexit και τα πράγματα στη Βρετανία τίθενται σε νέα βάση από αύριο.

Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίζονται αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε μία έδρα!

07:29 Βουλευτής των Συντηρητικών ζητά την παραίτηση της Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

«Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

07:28 Η Μέι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία

Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε σε όσους εργάστηκαν δίπλα της στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας των Συντηρητικών και τους ευχαρίστησε για τη δουλειά τους. Παρών ήταν και ο σύζυγός της Φίλιπ.

07:26 Στέρτζον: Απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τη Μέι

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά», επεσήμανε.

07:25 Έχασε την έδρα του ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ο Άλεξ Σάλμοντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, έχασε την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που συμβολίζει την ήττα που φαίνεται να έχει υποστεί το κόμμα.

Όπως ο Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έτσι και ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, έχασε την έδρα του, ενώ το SNP φαίνεται να κερδίζει 20 έδρες λιγότερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και παραμένει πρώτο κόμμα στη Σκωτία.

07:00 Νέα πρόβλεψη του Sky News: Συντηρητκοί 315-321 έδρες, Εργατικοί 260-266 έδρες. Αν και οι Τόρηδες αναδεικνύονται πρώτη δύναμη, δεν εξασφαλίζουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News