Κόσμος

Κάλπες σε φόντο τρομοκρατίας στη Μεγάλη Βρετανία

Ξεκίνησε με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που προεξοφλούσαν θρίαμβο και με επιχείρημα να λυθούν τα χέρια της ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για το Brexit.

Ξεκίνησε με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που προεξοφλούσαν θρίαμβο και με επιχείρημα να λυθούν τα χέρια της ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για το Brexit.

Όμως τα πράγματα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.

Οι πρώτες απώλειες ξεκίνησαν με τη διακήρυξη της πρόθεσης περικοπής των κοινωνικών παροχών που εξόργισε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έβαλαν τη Μέι στο επίκεντρο της κριτικής των Εργατικών, που ανασυντάχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, για να ακολουθήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο που άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα.

Η ασφάλεια, εύλογα, βρέθηκε το επίκεντρο της αγωνίας των ψηφοφόρων, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από το Brexit, ενώ ο ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών έσπευσε αμέσως να "δείξει" τη Μέι για τα κενά ασφαλείας που καταγράφηκαν και κυρίως για τις περικοπές στις θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας, το διάστημα που η Τερέζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών. Έκτοτε οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την πρωθυπουργό της Βρετανίας σε δυσχερή θέση.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν αναμφισβήτητη πρωτιά στους Συντηρητικούς της Μέι, ωστόσο προβλέπουν ισχνή ή και καθόλου αυτοδυναμία, γεγονός που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την ηγέτιδα των Τόρις.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους που η πρωθυπουργός της Αλβιόνας προκήρυξε στις 18 Απριλίου τις πρόωρες εκλογές ήταν η εξασφάλιση για το κόμμα της, όπως όλα έδειχναν τότε, συντριπτικής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την έως τώρα ισχνή αυτοδυναμία με μόλις 17 έδρες. Σημειώνεται ότι, σε σύνολο 650 εδρών, η αυτοδυναμία κατακτάται με 326, δηλαδή τις μισές συν μία.

Η ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι πόνταρε από την αρχή στο Brexit, συζήτηση την οποία επιχείρησε να αναβιώσει προχθές, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της «ισχυρής και σταθερής ηγεσίας» ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα αρχίσουν επίσημα στις 19 Ιουνίου.

Όμως οι Εργατικοί επιμένουν να τη σφυροκοπούν στο θέμα της ασφάλειας. Ο επικεφαλής του κόμματος έχει δεσμευτεί να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς για περιπολίες στις γειτονιές, μέθοδος η οποία θα προσφέρει, σύμφωνα με τον Τζ. Κόρμπιν, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το έλεγχο του τζιχαντισμού στη βάση της κοινωνίας.

Όμως το τμήμα του βρετανικού Τύπου, το οποίο στηρίζει τους Συντηρητικούς, ανταπάντησε, υπενθυμίζοντας λόγο που είχε εκφωνήσει ο Κόρμπιν σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στην οποία συμμετείχαν και ισλαμιστές. Υπενθυμίζεται ότι οι Εργατικοί κέρδισαν πόντους μετά τη δημοσίευση του μανιφέστου των Συντηρητικών, στις 18 Μαΐου, στο οποίο υπήρχαν ιδέες για αύξηση του κόστους πρόνοιας για ορισμένες κατηγορίες ηλικιωμένων.

Η πρόταση δυσαρέστησε παραδοσιακό κομμάτι της βάσης των Συντηρητικών και ανάγκασε την Τερέζα Μέι να την αποσύρει, γεγονός που επέφερε νέες επικρίσεις για αναξιοπιστία.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) φαίνεται να πληρώνει την... επιτυχία του στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται να θεωρούν ότι χάθηκε ο βασικός λόγος ύπαρξής του.

Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, μολονότι ήταν το μόνο κόμμα που εκστράτευσε με πάθος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα που είχαν θέσει να κερδίσουν την ευρωπαϊστική βάση των Εργατικών, που έβλεπε με σκεπτικισμό τη ριζοσπαστική αριστερή ρητορεία του Κόρμπιν.

Το εθνικιστικό-κεντροαριστερό Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο στις εκλογές του 2015 είχε κερδίσει σχεδόν το σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών στη Σκοτία, δε φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω και μάλιστα αναμένεται να χάσει μερικές εξ αυτών.

Σε περίπτωση ωστόσο που το αποτέλεσμα οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας για τους Συντηρητικούς και το άθροισμα των εδρών Εργατικών και Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος υπερβαίνει το "μαγικό" αριθμό 326, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν με ψήφο ανοχής των Σκοτσέζων εθνικιστών, με αντάλλαγμα ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκοτία.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια