default-image

Τραμπ: Καταδίκασε δολοφονίες θρησκευτικού μίσους

Κόσμος
Τραμπ: Καταδίκασε δολοφονίες θρησκευτικού μίσους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα "απαράδεκτη" πράξη τη δολοφονία δύο ανδρών και τον τραυματισμό ενός τρίτου οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν όταν δύο νεαρές γυναίκες, προφανώς μουσουλμάνες, δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση από έναν συνεπιβάτη τους μέσα σε έναν συρμό, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

"Οι βίαιες επιθέσεις στο Πόρτλαντ την Παρασκευή είναι απαράδεκτες. Τα θύματα αντιστάθηκαν στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Τα συνοδεύουν οι προσευχές μας" έγραψε ο Τραμπ στον επίσημο προεδρικό λογαριασμό στο Twitter (@POTUS) και όχι στη δική του, προσωπική σελίδα στην οποία αναρτά συνήθως τα μηνύματά του.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΗΠΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΔΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ

Ο Ρίκι Τζον, 53 ετών και ο Ταλιέσιν Ναμκάι-Μέτσε, 23 ετών, άφησαν την τελευταία τους πνοή την Παρασκευή, αφού τους μαχαίρωσε ένας άνδρας ο οποίος προηγουμένως προσέβαλε δύο κοπέλες. Η μία από αυτές φορούσε χιτζάμπ. Το έγκλημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Πόρτλαντ αλλά και σε όλες τις ΗΠΑ. Πολλοί πολιτικοί μάλιστα δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν "ήρωες" τους δύο άνδρες που υπερασπίστηκαν τις γυναίκες.

Η Χίλαρι Κλίντον ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, την αμέσως επόμενη ημέρα. "Κανείς δεν θα πρέπει να υφίσταταται αυτού του είδους τη ρατσιστική επίθεση. Κανείς δεν θα έπρεπε να χάνει τη ζωή του για να την εμποδίσει", έγραψε στο Twitter.

Ο Νταν Ράδερ, ένας από τους γνωστότερους Αμερικανούς δημοσιογράφους, με ανοιχτή επιστολή του κάλεσε την Κυριακή τον πρόεδρο Τραμπ να σπάσει τη σιωπή του έστω και "αν αυτή η ιστορία δεν βολεύει καθόλου τη δική σας άποψη των πραγμάτων". "Ελπίζω ότι θα βρείτε τον χρόνο" να σχολιάσετε αυτούς του φόνους, πρόσθεσε.

Πολλές φωνές κατήγγειλαν επίσης την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης του Λευκού Οίκου και προσωπικά του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ωστόσο βρήκε τον χρόνο να αναρτήσει μηνύματα στο Twitter 13 φορές έπειτα από την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, το Σάββατο, μετά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ο δράστης, ο 35χρονος Τζέρεμι Κρίστιαν, κρατείται και κατηγορείται για ανθρωποκτονίες και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πιστεύεται ότι ήταν μέλος κύκλων που τάσσονται υπέρ της "λευκής υπεροχής" ενώ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες του που τον δείχνουν να χαιρετά ναζιστικά σε μια συγκέντρωση εθνικιστών τον περασμένο μήνα στο Πόρτλαντ.

Ο Κρίστιαν είπε στις δύο νεαρές κοπέλες "να γυρίσουν πίσω στη Σαουδική Αραβία" και μετά μαχαίρωσε στον λαιμό τρεις άνδρες που τις υπερασπίστηκαν, όπως είπε η μία από γυναίκες σε ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης.

"Μας είπε να γυρίσουμε στη Σαουδική Αραβία, ότι δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ και να φύγουμε από τη χώρα", είπε η Ντέστινι Μάνγκαμ η οποία συνόδευε τη φίλη της που φορούσε μαντίλα.

"Μας έλεγε ότι δεν αξίζουμε τίποτα και να πάμε ν' αυτοκτονήσουμε" πρόσθεσε. "Δεν μπορείς να φέρεσαι με τόση αγένεια σ' αυτές τις νεαρές κυρίες", του είπε ο ένας από τους καλούς Σαμαρείτες που προσπάθησε να παρέμβει, πρόσθεσε η Μάνγκαμ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Η νεαρή κοπέλα είπε ότι δεν γνώριζε τους άνδρες και τους ευχαρίστησε που τις υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους. "Έχασαν τη ζωή τους για μένα και για τη φίλη μου" είπε.'

Το FBI εξετάζει την υπόθεση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στον Κρίστιαν για τρομοκρατία ή για έγκλημα μίσους, είπε η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Πόρτλαντ, Μπεθ Αν Στιλ.

Ο τραυματίας, ο Μίκα Φλέτσερ, 21 ετών, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. "Έφτυσα στο μάτι του μίσους και επέζησα" έγραψε ο νεαρός σε ένα ποίημα που αναρτήθηκε την Κυριακή στη σελίδα του στο Facebook.

Σε έναν διαδικτυακό έρανο για τις οικογένειες των δύο ανδρών που σκοτώθηκαν είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το μεσημέρι σήμερα περισσότερα από 420.000 δολάρια ενώ σε έναν άλλο, για τον Φλέτσερ, συγκεντρώθηκαν 175.000.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News